Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2007 20:25 - Национализмът - третият път !!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 6318 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2008 21:50


Началото  на XXI век е, а България отново е на кръстопът, отново е смазана, ограбена, обезсилена и този път мракът изглежда непрогледен. Само за едно столетие, българите преживяха три национални катастрофи, изконни български земи бяха предадени в робство, а нашите братя там - отчуждени от родовия си корен, асимилирани или просто физически унищожени. Младият устрем на българската държава да ги освободи и включи в границите на Отечеството бе смазан, но по-страшното бе, че после успяха да смажат и духа на българите.

Защо дори след тъжния Ньой, който зароби икономически страната, лиши ни от армия, постави ни в политическа изолация - хората имаха вярата да се борят за промяна на статуквото, живееха с мечтата за единство на нацията и манифестираха своя патриотизъм, а днес. без да сме победена страна, без да сме лишени от армия и изолирани - нацията загива? Къде отиде оная воля за съществуване на българина, която ни превърна в "Прусия на Балканите" и която всякога ни извеждаше на върха след поредното крушение?

Истината е, че след десетилетията комунистическа власт българинът почти престана да съществува като исторически субект. Всички съзнателни усилия на режима бяха насочени към заличаване традициите, историята и родовия корен. И тук не става дума дори за такива чудовищни престъпления като създаването на "македонска нация", или унищожаването на думата "Родина", или създаването на "турско малцинство", а за нещо просто и ежедневно, преобърнало същността на българина.

Става дума за тенденциозната урбанизация и унищожаването на селото.

Защото българският национализъм винаги е имал здрави корени в земята, при обикновените хора, верни на вековните традиции, а социализмът не можеше да търпи "ретроградната" патриархалност и ценностната система на селото. Социализмът имаше нужда от пролетарии - хора без минало и гръбнак, които посрещат безкритично всяка следваща партийна директива.

Чудно ли е, че днес да унищожаваш България се смята за добродетел, да толерираш сепаратизма - за демокрация, а да ругаеш българското и да хвалиш чуждото - за напредничавост? След като църквата - "опиум за народите", бе съвсем хербаризирана - редно бе да дойдат сектите, след пролетарския интернационализъм - космополитизма. Толкова ВЕЛИКО бе ОПУСТОШЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ДУХ, че под въпрос е дори ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА.

И странното е, че 1/3 от българите гледат с носталгия към онова време, което - вярно - им осигури хляба, но им отне нещо много по-ценно. Други мечтаят за "либерална демокрация", но със странно единство и двете групи ни водят към все по-пълна зависимост от международния капитал, за който си оставаме добър пазар и евтин работен добитък, към ограничаване държавния ни суверенитет и обезличаване на националната ни култура. И малцина помнят, че има и трети път -НАЦИОНАЛИЗМЪТ.

Тъжен факт е, че старият български национализъм, основан на традиционните възрожденски ценности, е почти мъртъв, тъй както е мъртва епохата, която го роди. И сега е нужно върху неговия фундамент да се изгради нещо ново - нацията трябва да потърси нови цели в реалността и в тяхното осъществяване да намери смисъл за съществуването си.

ОСНОВАНИЯТА на българския национализъм са както емоционални, така и прагматични. Това е гордостта на българите от огромния им принос в духовната съкровищница на цивилизацията. Има нации на консуматори и на творци. Българската е от вторите. Всякога, когато е бил свободен - българският гений е удивлявал и учил света. Това колосално историческо наследство е основата за българския национализъм. Второто основание е уязвеното достойнство - защото ние бяхме не просто изхвърлени от Европа, но още третирани като народ втора ръка, който всякога може да бъде сритан в интерес на съседите или просто така - за да не навири много нос. Ние се превърнахме в гето с изчезващи и непотребни (освен като работна ръка) екземпляри, и да оставим така нещата, да се съгласяваме коленопреклонно, означава да изчезнем от историческата сцена. Ние трябва да разрушим статуквото - това е историческата мисия на национализмът.

БАЗА. Историята е утвърдила, че единствено силен индустриален национален капитал, тясно свързан с битието и традициите на страната, може да се противопостави на наднационалния финансов капитал. В България частният капитал (доколкото е главно финансов и търговски), е свързан главно с политическата върхушка, наследила БКП. Вярно е, че в политическото битие на БСП е заложена разрушителната комбинация от дясна (имотна) върхушка и ляв, мизерстващ електорат, но до разпадането на тия противоположности и до осъзнаването на капитала, че е заинтересован именно от едно националистическо лоби, което да прокарва интересите му, ще мине още време. До тогава единствено дребният и среден бизнес, запазили народностното си начало, ще бъдат опора на прохождащия национализъм. Това впрочем повдига и въпроса за средната класа - естествена негова социална база - за нея най-много се говореше преди първите избори, но и двете сили имаха интерес от пролетарии, които лесно се манипулират, а не от мислещи и икономически независими хора. Така бе осуетена и единствената възможност за еволюционно развитие на обществото. Управляващите неволно създадоха ситуация, която според марксическия канон отговаря на "революционна" и е трудно да се предвиди изходът от нея.

ДВИЖЕЩА СИЛА на националното движение на първо място е зрялата българска интелигенция, носителка на Възрожденското начало и нейният дълг е по пътя на просвещението да "зарази" умовете на хората с ония ценности, които национализмът смята за свещени. Тук е ролята на историята и на вярата - заедно да възкресят българския дух и да създадат базата, която "революционизираните" млади хора нямат. Тъжна истина е, че протестирайки срещу унижението и посегателството над националната цялост, мнозина тръгват по пътя на подражателството" ("скинхедс") - няма я идеологията, която да превърне протеста в градивен. А иначе точно енергията на младите може да разбие статуквото. Те са най-неинтегрирани в системата и в това е силата им.

ЦЕЛТА е създаването на една национална държава. Мнозина говорят за "национална демокрация", но вместо народовластие сме свидетели натотална демагогия и за мнозина думата "демокрация" е опорочена. Важно е да бъде съхранен българският дух и да се осъществят народностните идеали -думата няма значение. Важно е да бъде възродена гордостта на българина, вярата и морала. Да се полага грижа за всеки - в или извън територията наТагове:   път,   Национализмът,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - Мога само да те поздравя!
19.12.2007 09:09
И да ти изкажа безгранична благодарност за този материал. Споделям твоите възгледи! Пожелавам ти весели празници:)
цитирай
2. georgiev - Поздравления за материала! Весела ...
22.12.2007 11:19
Поздравления за материала! Весела Коледа!
цитирай
3. karavelov - Мерси за коментарите ви! Весели ...
23.12.2007 13:34
Мерси за коментарите ви! Весели празници и на вас!!!
цитирай
4. vasisid7 - Честито Рождество Христово!
26.12.2007 21:40
Бъди светлина за очите и топлина за душите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963446
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031