Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2007 18:14 - За цар Борис I !!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 9311 Коментари: 15 Гласове:
1

Последна промяна: 13.05.2007 18:20


В съвременната историческа наука образът на Борис І се е утвърдил като провалил се воин, но добър дипломат, който след всяка загубена битка сядал "на по чашка" с врага и така уреждал нещата, че в крайна сметка държавата му не губела нищо! Но възможно ли е такова нещо всъщност? Това не се подлага на критика от историците днес защото така е изложено и от средновековните автори. А когато става въпрос за Борис погледът на историците обикновено попада върху Покръстването, Кирил и Методий, Владимир Расате. По-малко внимание се обръща на ранния период от неговото управление изпълнен с поредица от войни, които предрешават бъдещето на цяла Централна Европа. Нека да видим накратко какво всъщност се случва:
Само година след като Борис става кан на България той влошава традиционно добрите отношения с могъщото Немско кралство. Причината е сключването на съюз с великоморавския княз Ростислав, който води ожесточена борба против немската агресия в западните славянски земи. В отговор на това Немците отново нападат Великоморавия, а срещу България насочват своя васал хърватския княз Терпимир. Последва сблъсък между хърватските и българските войски, който обаче не излъчва победител. И двете страни не губят, но и не печелят нищо. След взаимна размяна на дарове е сключен мир и конфликта приключва без особени последствия и за едните и за другите. На другия фронт обаче нещата се развиват много по-неприятно за Българо-Великоморавския съюз. Немският крал Людовик разгромява княз Ростислав и насочва погледа си към България. Последвалите събития не са много ясни, но изглежда България претърпява голямо поражение. От писанията на Теофилакт Охридски (ХІ в.) използвал загубен старобългарски летопис до нас достигат обезпокояващи думи: "...и тогава облаци от франки връхлетели цялата българска земя...". Тези събития водят до прегрупиране на силите и създаване на нови военнополитически блокове в Европа. България е принудена да сключи съюз с Немското кралство открито насочен срещу Великоморавия. Византийската империя обаче не е безразлична към тези конфликти и също се намесва във войната на страната на Великоморавия. Целта и е да отслаби България и да пресече пътя на Немското кралство за влияние в Източна Европа. Византийската дипломация веднага започва да изгражда огромна антибългарска коалиция привличайки сърбите и хърватите на своя страна. За да осуети тези действия Борис решава да нападне първи. Българската армия нахлува в Сърбия и... според сведенията й е нанесено поражение от смешните сръбски дружини, които на всичкото отгоре пленяват наследникът Расате заедно с още 12 велики боляри!!! При това положение Борис е принуден да отправи молба за мир. А сърбите, които го държат в ръцете си вместо да диктуват мира охотно се съгласяват да върнат всички пленници и след размяна на подаръци приятелски изпращат Борис до границата. Той не им дава никакво обезщетение и България не губи никакви територии. Как става това? Според мен е невъзможно, особено ако се има в предвид и всеизвестната алчност и наглост на сърбите. Вероятно събитията са отразени неточно от по-късни автори и то съвсем целенасочено.
През 863 г. българските и немските войски водят съвместни военни действия срещу отцепникът Карломан, син на Людовик и срещу княз Ростислав. Въпреки неблагоприятното си положение Великоморавия успява да утвърди независимостта си и подкрепена от Византия да води по-успешно борбата срещу немците. На следващата година византийците узнават за намеренията на Борис да приеме християнството от западната църква чрез Немското кралство и нападат България по суша и по море. Немското кралство не успява да изпрати помощ тъй като силите му са ангажирани във войната с Великоморавия. Според летописците малко преди войната с византийците в продължение на 40 дни българската земя е разтърсвана от хронични земетресения, които й нанасят големи поражения, а и през последната година настъпва необикновенно голяма суша, която унищожава посевите и в крайна сметка Борис отново понася тежко поражение и се съгласява да приеме християнството от Византия. Добре, само че след поредната загубена война България отново не губи нищо. И не само че не губи нищо, но дори и печели - при преговорите за мир Византия се съгласява да отстъпи на Борис територии в Тракия, включително и излаз на Бяло море.
Как стават всички тези фокуси? 
image
Аз имам отговор, поне за себе си. Пълен абсурд е за една държава да загуби война и да не изплати никакви репарации на победителя, особено пък и да не загуби никаква територия - за средновековието това е напълно невъзможно. И как въпреки всичките поражения, земетресения и суши България вместо да бъде докарана до икономическа и политическа катастрофа продължава да се издига и да набира мощ. Симеон поема управлението на една стабилна, укрепнала и силна държава готова за Златен век. От Крум до Симеон има един постоянен възход, който не е прекъсвал. Борис не прави изключение, той не е бил некадърен воин и е печелел войните както са ги печелели и предишните канове. Само че средновековните летописци писали за него премълчават някои факти, като победите на Борис, а други направо си измислят - гладът, земетресенията, постоянните загуби. Целта на по-късните византийски(а и български автори) е да изтъкнат колко зле вървяло всичко и какви нещастия търпяли българите преди да се покръстят. А след като приели християнството от добрите византийци всичко се оправило и потръгнало добре. Българските летописци пък напълно игнорират ранния период от управлението му заклеймявайки го като пълен провал и възхваляват късния - след 865 г. Те премълчават и начинът по-който е наложено християнството - със страшно клане над аристокрацията, за да не опетняват името на Борис с тези грехове и той да може да бъде канонизиран за светец.
image


Тагове:   ЦАР,


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. aleks123 - Да всичко това е вярно, аз даже си ...
14.05.2007 12:33
Да всичко това е вярно, аз даже си спомням, че когато се оттегля и отива в манастир, поставя най-големият си син на трона, да ама той не бил превърженик на християнството и се опитал да възвърне старите вярвания, тогава баща му (Борис), се завърнал от манастира, свалил сина си избол му очите, и само защото има синя кръв го оставил жив, а на негово място възкачил най-малкия си син Симеон, който по принцип го готвели за духовна служба. Може би затова винаги Симеон при битка под ризницата си носел риза с кръст.
цитирай
2. анонимен - Aми да. Цар Борис е бил велик цар. ...
15.05.2007 13:09
Aми да.Цар Борис е бил велик цар.Поздрави за блога.
цитирай
3. sturmbolg - Цар Борис е бил най-некадърния б...
17.05.2007 11:09
Цар Борис е бил най-некадърния български владетел във военно отношение , но добър дипломат . Единствения факт , който не ми харесва от неговата история е това , че е изклал 50 български рода и е ослепил сина си . Но всичко се връща в края на живота му всичко се връща :)
цитирай
4. karavelov - sturmbolg цар Борис е един от най...
17.05.2007 22:26
sturmbolg цар Борис е един от най-великите ни владетели!!!Все пак благодарение на неговите начинания България е оцеляла през вековете!Колкото до коментара ти за военните му изяви,май наистина вярваш на някои неща без да си се запознал с някои извори и документи!
цитирай
5. sturmbolg - Мислиш ли ? Само да ти кажа, че сле...
19.05.2007 01:58
Мислиш ли ? Само да ти кажа , че следвам история :)
Не умаловажавам делото му . От стратегическа гледна точка много добре е постъпил (да не кажа , че е постигнал максимума от откритите възмойности ) , но някои от действията му не ми харесват . Както и тези на Симеон . Не съм аз тоя дето ще ги съди , но трябва да гледаш монетата от двете страни :)
цитирай
6. karavelov - Никой не казва, че медала няма две ...
19.05.2007 13:36
Никой не казва,че медала няма две страни!Но е глупаво да казваш,че цитирам "Цар Борис е бил най-некадърния български владетел във военно отношение"!Не величая цар Борис ,а просто расъждавам вурху живота и делото му!Аз съм историк и мисля,че всеки историк трябва да чете критически изворите!?Не е ли така???
цитирай
7. sturmbolg - Във военно отношение според теб не е ...
19.05.2007 16:21
Във военно отношение според теб не е бил некадърен , така ли ?
цитирай
8. karavelov - Ти чете ли поста ми!??Твърдя, че ...
19.05.2007 16:31
Ти чете ли поста ми!??Твърдя,че трябва нов прочит,при това критически на изворите,които ни дават сведения за неговото управление!
цитирай
9. sturmbolg - Четох го и доста се смях на заключ...
20.05.2007 03:03
Четох го и доста се смях на заключението ти :) Възхода при Симеон идва от 30 годишния мир . И забравяш една много важна част борбата между Рим и Константинопол за покръстване на славянакия свят. Абе слаб пост ! Като за 5-токласник си се справил :)
цитирай
10. karavelov - Ами има още да учиш моето момче!К...
20.05.2007 13:56
Ами има още да учиш моето момче!Критическото четене на извори ти е в основата на истинското историческо познание!Колкото до нелицеприятните ти забележки,по добре да си премълча!Щото си смешен в нелепите ти опити да ме обидиш!Айде живо здраво!
цитирай
11. smartangel - глупости
20.05.2007 16:43
STURMBOLG,ТИ СЛЕД КАТО СЛЕДВАШ ИСТОРИЯ,НЕ ЗНАЕШ ЛИ ,ЧЕ ВЕЧЕ ОТКРИТО СЕ ГОВОРИ ЗА ГАФА НА ИСТОРИЦИТЕ.БОРИС НЕ Е ИЗКЛАЛ 50ТЕ РОДА ДО 9 КОЛЯНО,А САМИТЕ НЕПОКОРНИ БОЛЯРИ И ПЪЛНОЛЕТНИТЕ ИМ СИНОВЕ.А ТОВА 4Е Е ОСЛЕПИЛ ЛЮБИМИЯ СИ СИН В ИМЕТО НА ДЕЛОТО,4Е Е ИМАЛ СИЛИ ДА ГО СВАЛИ ОТ ТРОНА,ГОВОРИ САМО ЗА НЕГОВОТО ВЕЛИЧИЕ.ИНАЧЕ ЛИЧНО АЗ ПОДКРЕПЯМ KARAVELOV.НЯМЯ ЛОГИКА БОРИС САМО ДА Е ГУБИЛ ВОЙНИ,НО НЕ И ТЕРИТОИИ.КОЛКОТО И ДОБЪР ДИПЛОМАТ ДА Е БИЛ Е НЕВЪЗМОЖНО.СИГУРНО НАИСТИНА ЛЕТОПИСЦИТЕ СА СИ ПОФАНТАЗИРАЛИ НАРОЧНО!!!ХИТРИ ВИЗАНТИЙЦИ!!!
цитирай
12. sturmbolg - . Територийте от Бълагрия са взи...
20.05.2007 18:29
. Територийте от Бълагрия са взимани ! Областа Загоре примерно е взета и след това е върната след склучването на мира и съгласяването България да приеме християнството от Византия !
Нямам намерение да споря с глухи и сляпи . Не съм аз тоя дето ще ви учи на история .
цитирай
13. karavelov - Хе хе!Точно ти ще ме учиш на Истор...
20.05.2007 21:10
Хе хе!Точно ти ще ме учиш на История!Я ми покажи някой извор,че са били български и в последствие са загубени!???
цитирай
14. sturmbolg - Не съм казал, че ще те уча на история. ...
22.05.2007 14:57
Не съм казал , че ще те уча на история . Плиткоумни тъпаци нямам намерение да уча :)
цитирай
15. karavelov - Kaкто и аз нямам намерение да споря с ...
22.05.2007 22:31
Kaкто и аз нямам намерение да споря с такива!Айде много здраве на Расате!:)))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2945341
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829