Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2007 14:00 - За средновековно Търново!!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 8719 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едва ли сред средновековните български селища има някое с по-голямо културно, историческо, политическо, икономическо, а също и военно значение, каквото има столицата на Второто българско царство – Търново. В темата съм предоставил някои характеристики свързани с този град, които според мен, са полезни за общата култура на всеки заинтересован.
Един от главните отличителни белези на средновековно Търново е начинът по който около него се извива река Етър (дн. Янтра). Благодарение на това, територията на която е разположен града, е образувана по естествен начин в два своеобразни „полуострова”, което фактически превръща Търново в обединение от две укрепени селища – Царевец и Трапезица. В действителност, определянето като „полуостров” на теритирията на Царевец също не е съвсем точно. Южният заграден от р. Янтра сухоземен участък, представлява по-скоро започващ от запад коридор. В източния си край, той се разклонява на два участъка – северен и южен. Северния е с голяма площ и именно на него е разположен Царевец. Южният е с малка ширина и на територията му се намира кварталът на чуждестранните търговци.
Особено силно е укрепен Царевец. Най-високата му точка е 234 м. От скалния масив към р. Янтра се спускат почти отвесни непристъпни скали, високи 80-100 м. Извивките на скалния венец са следвани от масивна крепостна стена, която образува неправилен триъгълник. Затворената площ е около 100 000 квадратни м. Дебелината на стената е 2,40 - 3,40 м. Предполага се, че височината й е достигала до 10 м. Изградена е от ломен камък, споен с хоросан. Стената е усилена с контрафорси и кули в ъгловите точки, най-добре запазената от които е т.нар. Балдуинова кула, придобила днешния си вид след реставрация, за модел на която е послужила кулата в крепостта Червен. Частично реставрирани са и северозападната и югоизточната крепостна стена.
В крепостта се влиза през три порти. Главната, която се издига на скалния гребен, свързващ Царевец с околния терен, е тройна, като всяка врата е защитена с бойни кули. Пред първата се намира т.нар. Сечена скала – процеп в скалния гребен, над който има висящ подвижен мост. Сега първата и третата врата са реставрирани.
В северозападната част на крепостната стена се намира т.нар. Малка порта, защитена от покрита кула, сега реставрирана. От нея се спуска изсечен в скалния масив път към р. Янтра, където има квартал на града. Югоизточната порта свързвала Царевец с квартала на чуждестранните търговци.
Покрит ходник-стълбище, дълъг около 300 м., се спуска от Царевец към Етър в района на Великата лавра и завършва с кула-кладенец. Дебелината на стените на ходника достига 1, 80м. Стъпалата са широки 1,50м. В хоодникът, който служи не само за водоснабдяване, а и за скрито напускане на Царевец, има и страничен изход за безпрепятствено излизане при заплаха от страна на противника, разположен в долния край. Ходникът, спускащ се от югоизточната страна на Царевец към Етър, осигурява снабдяването на защитниците на крепостта с вода. Той не е покрит.
Царският дворец на хълма, който заема площ от 6 000 квадратни м., представлява цитаделата на крепостта. Той е обграден с крепостна стена, увенчана с правоъгълни кули и добре защитени входове от север и юг. Патриаршията, която се намира в най-високата част на Царевец, също е укрепена. В крепостта също са разположени болярският жилищен комплекс.
Вторият хълм – Трапезица, естествено защитен от 4 страни от меандрите на р. Янтра и от високите скали, също е обграден от крепостна стена, която следвала извивките на скалния венец. В нея са изградени 6 порти, защитени от бойни кули. Главната порта се намира на южната страна на хълма. Изсечен в скалата път се спуска към р. Янтра и оттам с мост при църквата „Св. Четиридесет мъченици”, свързващ хълма с Царевец.
Терититорията между двата укрепени хълма, известна под названието Нов град, също е застроена. Тя е защитена от две крепостни стени, които се спускат от Царевец и Трапезица към реката. Разкрита е и вътрешна крепостна стена, която се издига успоредно на коритото на р. Янтра с посока югоизток-северозапад, на 32 м. от днешното й течение. Изградена е от едри ломени полуобработени камъни, споени с бял хоросан, и има дебелина 2,70м. От двете й страни лицевата зидария е грижливо обработена. Пълнежът е от по-дребни ломени камъни. На места стената е запазена до 3,20м. На разкопаната част от стената бяха разкрити 4 кръгли и 3 правоъгълни кули. Стената е свързана със стените на хълма по скалния венец в общата укрепителна система на Царевец.
На теритирията на Нов град са разположени немалка част от търновските културни паметници. Там се намира манастирът „Велика лавра”, църквите „Св. 40 мъченици”, „Св. Богородица”, „Св. Георги Победоносец”, „Св. Петър и Павел”, както и „Шишманова баня”.
Кварталът на чуждестранните търговци е защитен от от крепостна стена от западната, най-достъпна страна. Тук се намира порта през която се влиза в квартала, защитен от останалите три страни от р. Янтра. На хълма Момина крепост се издига крепостта Девинград, на която са извършвани само сондажни разкопки.
Към края на XIV век българската държава се намира под ударите на османската експанзия на Балканите и през 1393год. столицата е подложена на мощна обсада. Защитниците на Търново отбранявали героично града. Това личи от „Слово за пренасяне мощите на Св. Петка в Сърбия” - „След като стигна чудния град, той недоумяваше как да го превземе, защото видя твърдостта на това място, заградено с планински стръмнини и високи хълмове и укрепено с високи стени, а отвътре заякчено за трети път с многочестните мощи на преподобната светица. Те бяха като непобедим войн сред жителите, които се намираха там. Поради това варваринът щеше да се завърне без успех.”
Неуспешната обсада принудила Баязид да прибегне до заплахи, за които разказва Григорий Цамблак: „Разгневеният варварин заплашваше, че с огън ще гори, на късове ще сече и на друга мъчителна смърт ще предаде тези, които продължават да са непокорни.”
Търново пада след тримесечна героична съпротива. Липсват достоверни сведения относно въпроса как османците успяват да проникнат в крепостта, което става на 17. 7. 1393год. В „Слово за пренасяне мощите на св. Петка” се казва: „И тъй, о, скръбна повест, когато грехът надделя, изведнъж в ръцете на турския цар дойде онова, което му се струваше, че никога няма да получи.”
От този текст може да се стигне до заключението, че е извършено предателство, споменът за което е съхранен и в едно народно предание.
image


image


Тагове:   Търново,


Гласувай:
0
01. rossi01 - благодаря
29.04.2007 19:27
Благодаря ти за информацията и снимките на един от най-красивите градове в България....За мен бе огромно удоволствие да посетя Търново лично (през годината) и отново виртуално сега!
цитирай
2. анонимен - Колкото пове4е такива постинги ...
29.04.2007 20:52
Колкото пове4е такива постинги толкова по-добре!!!
цитирай
3. karavelov - Обожавам Търново и това е една от ...
30.04.2007 11:52
Обожавам Търново и това е една от причините да пускам толкова много постове за него!!!Един от най-красивите градове в България!!!
цитирай
4. lilac - Аз съм чувала, че някой от крепостта ...
02.05.2007 23:53
Аз съм чувала, че някой от крепостта през нощта е спуснал портата на турците, която свързва двете скали на входа, т.е. предателство.
Любимият ми град.
Ако искаш имам някои снимки.
цитирай
5. karavelov - lilac виж този мой пост, за падането ...
03.05.2007 15:31
lilac виж този мой пост,за падането на Търновград!
http://karavelov.blog.bg/viewpost.php?id=50638
Ще се радвам ако ми пратиш твои снимки на красивото Велико Търново!:))))
цитирай
6. анонимен - нашето велико богатство
04.05.2007 12:36
Много интересно, заинтригува ме.
Въпреки,че съм чел много от старите летописи,за
Велико Търново.
цитирай
7. aleks123 - Написаното от теб за моя роден град е прекрасно и искам да добавя ....
12.05.2007 03:01
Бранителят на крепостта при турската обсада е Св. патриарх Евтимий Търновски, едно име, което всеки един от нас знае и почита, ако някой се интересува да научи повече за него, може да посети следния адрес:
http://www.pravoslavieto.com/life/01.20_sv_Patriarh_Evtimij.htm
цитирай
8. анонимен - xlrhXOXtS
09.06.2011 12:46
HHIS I shloud have thought of that!
цитирай
9. анонимен - vgpvEZnbJAawpPePdF
10.06.2011 10:56
Z6RiTq <a href="http://cgyizseoqxzt.com/">cgyizseoqxzt</a>
цитирай
10. анонимен - TgwFgJpjSCptca
10.06.2011 14:58
kFSJhq , [url=http://buneiphlsdhu.com/]buneiphlsdhu[/url], [link=http://kmagsrqruzmm.com/]kmagsrqruzmm[/link], http://ghmdmhsbsqmz.com/
цитирай
11. анонимен - vNOvzNXlXmf
13.06.2011 13:14
942Wok <a href="http://mscxzugzbmem.com/">mscxzugzbmem</a>
цитирай
12. анонимен - yYbESdMoxVIqev
14.06.2011 14:15
rlEsCC , [url=http://fanfkceycjfx.com/]fanfkceycjfx[/url], [link=http://kiazwgyfdroh.com/]kiazwgyfdroh[/link], http://zxiaofeqmdmy.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2946712
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829