Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2007 11:41 - За Санстефанския договор!!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 5205 Коментари: 7 Гласове:
0Договор, подписан между Русия и Османската империя на 19 февр. (3 март). С него се слага кр. на Руско-турската освободителна война 1877–1878. Подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой). Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен, и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. С. м. д. съдържа преамбюл, 29 чл. и заключение. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Нейната площ е над 170 000 кв. км. В територията на България влизат цяла Северна България без Северна Добруджа, която преминава към Румъния, цяла Тракия без Одринско и Гюмюрджинско и цяла Македония без Солунско и Халкидическия полуостров, които остават за Турция. Така обозначените български граници обхващат територии, близки до определените на Цариградската конференция 1876. Според договора начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили. Събрание от избрани български първенци трябва да обсъди и приеме основния закон на страната. С цел подпомагане на българския народ в началните стъпки на неговото държавно управление се предвижда в страната за срок от две години да остане временно руско управление. Османската империя няма право да държи турски войски в Княжеството. Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България. Третира се плащането на годишен данък. С. м. д. санкционира редица придобивки и за др. балкански държави. Румъния, Сърбия и Черна гора узаконяват своята независимост. Румъния получава Северна Добруджа, срещу което отстъпва Южна Бесарабия на Русия. На Сърбия е дадена Нишка област. В о. Крит трябва да влезе в сила Органическият устав от 1868. Босна и Херцеговина получават административна автономия. Урежда се корабоплаването през Босфора и Дарданелите. През тях свободно могат да преминават в мирно и военно време търговски кораби на неутралните държави. С. м. д. урежда редица аспекти от Източната криза. Увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.
На 19.02/03.03. 1878 г. Русия и Османската империя подписват в градчето Сан Стефано край Истанбул мирен договор. В шифрованото нареждане от Петербург до ръководителя на Руската делегация граф Н. П. Игнатиев мирният договор е наречен "обикновен прелиминарен протокол". Това произтича от споразуменията на Русия с Австро-Унгария и с Англия, уговорени преди войната (Будапещенска тайна конференция от 15.01-30.03. 1877). Царското правителство придава на Санстефанския мирен договор единствено смисъла на тактически ход за запазване на руското влияние на Балканите. Освободена само "на хартия", България обхваща почти цялото етническо землище на българския народ, което е безспорно признатата територия на Българската екзархия от 1870г.; Северна Добруджа с българското й население Русия отстъпва на Румъния заради участието й във войната и в замяна на Южна Бесарабия (Молдова), която е върната на Русия. Българската Нишка област е окупирана междувременно от сръбската армия и остава в границите на Сърбия. Тези териториални придобивки за съседните държави и за Русия стават за сметка на току-що освободените Българи.
Санстефанска България се превръща в неосъществен национален идеал за поколения Българи, който се постига за кратко в годините на Първата балканска и на двете световни войни!!!
Гласувай:
0
01. comfy - Благодаря ти за този пост, приятелю!!!
15.04.2007 13:55
Поздрави! :))
цитирай
2. georgiev - Поздравления!
15.04.2007 17:46
Поздравявам те за чудесния материал. Нека всички българи помнят огромната цена, която даде България за Освобождението си от пет-вековното турско робство. Нека никога да не забравяме безкористната саможертва на хилядите български революционери и родолюбци, които с героичното си дело предизвикаха вниманието на Великите сили, а от там и Руско-турската война.
Бъди все така голям патриот! България над всичко!
цитирай
3. karavelov - Поздрави и на вас!!!
15.04.2007 17:47
Благодаря за поздравите и пожеланията!!!:)))
цитирай
4. vkolev22 - да...
15.04.2007 21:42
Санстефанският договор е просто конкретизиране на Одринското примирие (Основанията на мира) от 19 януари 1878. Бързали са да го подпишат, зада съвпадне с рождения ден на император Александър ІІ. Още тогава е било ясно, че ще бъде променен, защото не отговаря на интересите на останалите Велики сили, на споразуменията с Виена (Райхщад и Будапеща) и на решенията на Цариградската конференция, потвърдени с Лондонския протокол.
Затова едва подписан, Русия започва тайни преговори за промяната му. През април не успява да се договори с Австро-Унгария, но през май се договаря с Англия. Тя пък се договаря с Турция (за Кипър и обща подръжка) и с Австро-Унгария през юни, след започването на Берлинския конгрес. Санстефанският договор е чисто пропагандно дело на руския царизъм за укрепване влиянието му в България. Окончателният мирен договор между Русия и Портата е подписан през май 1879. Ако сравним договорите от Санстефано, Берлин и мирният, ще видим, че Русия си запазва всички територии, привилегии и парични взимания от Портата. Разликите главно са в България и в осигуряване привилегиите на останалите Велики сили. Тъжна дата, недостойна за национален празник, наложена от яростните русофили.
цитирай
5. karavelov - Идеализма никога не е присъствал на ...
16.04.2007 14:22
Идеализма никога не е присъствал на масата за преговори в Сан Стефано,а още по малко и по късно в Берлин!!!
цитирай
6. karavelov - vkolev22..............
16.04.2007 14:25
Санстефанска България олицетворява мечтата на милиони българи!!!Да живеят в една държава на Балканите!!!Ей това поне аз празнувам на 3 март!!!
цитирай
7. karavelov - Знам за намеренията на Русия!Знам ...
27.05.2007 19:33
Знам за намеренията на Русия!Знам за загубите им не на "източния",а на Кавказкия фронт!Не става дума за войната,а за Санстефанския мирен договор,който макар,че оставя някои територии по чужда власт(Одринска Тракия,Родопите и Северна Добруджа)все пак териториите на Българското княжество обхваща българското землище,а именно Мизия,Тракия и Македония!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963404
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031