Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2007 16:26 - Неуспешният експеримент "Добруджанска нация'!!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 7758 Коментари: 17 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2007 23:23


Това намира отражение в решенията на ІV-тия разширен пленум на ЦК на БКП през 1933г. Там се снема лозунгът за Балканска федерация и се издигат антибългарски нихилистични идеи за национално-освобождение на Добруджа (от българско робство). Отново се говори, за поробените от България части от Тракия и Македония. Окончателно е възприет принципът за тяхното задължително държавно обособяване.[34] Лошото е, че след този пленум започва широко популяризиране на решенията му. Започват да излизат статии на дейци на БКП, в които се “мотивират” тези позиции на партията.[35] В партийния печат се води широка пропагандна кампания. Все още обаче в редовете на БКП се намират и нормални хора, които защитават правилни национални позиции. Така например в брой 23 от 1933г. на комунистическия в. “Работничка” в статия за Ньойския мирен договор е казано, че той откъсва  живи части от снагата на България- Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини. В отговор излиза прословутата статия “За националния въпрос” на страниците на в.”Работническо дело” № 78 от 4.ХІІ.1933г. където се излага официалното становище на партията: “Как е могла  редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне на своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка”  не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа  не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които империалистическа България иска да завладее, за да ги подложи на зверска колониална експлоатация?”[36] (пълния текст в приложение № 3)

[34] Виж Г.В.Димитров цит.съч. с.37

[35] Например Христо Кабакчиев, "БКП и националният въпрос на Балканите" сп. "Комунистически интернационал" кн.13-14 от 1934г.

[36] Тази статия заслужава да се прочете изцяло за да се види до какви "интелектуални" висоти  може да стигне патологичното родоотстъпничество. Но следва да се има предвид, че четенето на такива материали може да е опасно за Вашето психично здраве. Въпреки патриотичната си закалка, пишещият тези редове изпадна в тридневна депресия, когато през 1986г. изрови този бисер от микрофилмите съдържащи партийните архиви в Народната Библиотека в София. 
http://www.sarakt.org/predateli.htm


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. karavelov - Имам един въпрос към блогерите!А ...
03.04.2007 16:38
Имам един въпрос към блогерите!А той е прост!
Колко грехове към българската национална кауза има БКП???
цитирай
2. bugarash - navistina ,,dejavu,,
03.04.2007 17:44
navistina ,,dejavu,,
цитирай
3. анонимен - Изключително експресивен клип! ...
03.04.2007 19:52
Изключително експресивен клип! Указва на пряката връзка между комунизма и юдаизма- един заклет враг на традиционните нации.
цитирай
4. vkolev22 - нещата са дори по-сложни!
04.04.2007 17:50
Документите на Коминтерна говорят дори за западнопокрайнска нация - аз трябва да съм от нея, защото семейството ми е от Босилеградско! От друга страна съм румелиот, защото другият ми род е от пловдивските села.
В периода 1918-1923 г. БКП се опитва да овладее националноосвободителните движения отвътре със свои комфракции - Емигрантски комунистически съюз "Освобождение" и да се настани в ръководствата на ВМРО, ВТРО и ВДРО. Нещо подобно се опитва да прави и БЗНС като използва държавната машина - федералистите в македонското движение.
След преврата от 1923 г., става ясно, че това е невъзможно и се възприема идеята за отделните нации, а и за обособяване на левите в отделни организации - ВМРО-обединена, ДРО. Във ВТРО това не става, защото на конгреса комунистите са насилствено отстранени от залата. В Добруджанското движение се стига и до разцепление в съюза Добруджа през 1929 г., където се обособява Централен Добруджански акционен комитет начело с д-р Петър Вичев. Най-равностойни са лявата и дясната вътрешни организации в Добруджа, но и там дясната е по-силна, защото търси подкрепа в местни държавни органи. Най-слаба е левицата в Тракия.
Сигурно знаете, че малко преди Крайовския договор се основава българска секция на румънския Фронт за национално възраждане и много негови дейци и комунисти подписват апел Южна Добруджа да не бъде връщана на България.
Иначе във Варна през 1918-1920 г. съществуват открито съветски шпионски централи като Арменска комунистическа партия и комунистическия Централен добруджански военно-революционен комитет, които събират информация за очакваното настъпление на Червената армия в Добруджа около войната й с Румъния.
Престъпленията са безкрай - стара и вечномлада грешница, по-жива от всякога! Мисля си за "Вавилонската блудница"...
цитирай
5. teodordetchev - Да отдадем "дължимото" на Коминтерна,
04.04.2007 23:15
там успяват да пръкнат и ЕЛЗАС-ЛОТАРИНГСКА НАЦИЯ. "Шопската нация" според мен е по-късен продукт на сърбо - югославското нахалство. Логиката на Коминтерна е проста - на естественото желание на поробените след Първата смветовна война малцинства да се върнат към Отечествата си, се противопоставя създаването на отделна, "комунистическа" нация изцяло на географски принцип, както пише по-горе авторът. Така се появява и "елзас-лотарингската" нация, която е прогласена заедно с македонската, добруджанската и тракийската.

Една бележка към клипчето. Ако не греша нещо (а съм склонен да смятам, че не бъркам), споменатото в клипа превземане на Кюстендил, на което подражавали добруджанските комунисти е извършено от чети на ръководената от Тодор Александров ВМРО, с цел ликвидиране на гнездата на федералистите, както и като протест срещу водената от правителството на Стамболийски политика на съглашателство с кралска Югославия. Хората превзели Кюстендил съвсем не са се намирали под комунистическо или марксическо влияние :-))) Случват се грешки и в най-добрите мултимедийни продукти.
цитирай
6. teodordetchev - Съжалявам колега,
05.04.2007 14:57
ама грешката е ... грешна. Пак изгледах клипа и там ясно си пише. На мен поне не ми е известно македонствуващи марксисти да са превземали Кюстендил, докато акцията на ВМРО с лидер Тодор Александров е влязла дори в някои учебници за средния курс. Не се правя на интересен, нито се заяждам с хората, но грешката си е грешка. Не е хубаво в пропагандни материали дасе появяват фактически грешки. Нищо повече. Иначе клипчето е супер.
цитирай
7. karavelov - Знам това!И сега чак забелязах това ...
05.04.2007 14:59
Знам това!И сега чак забелязах това за което говориш!
Разбира се,че Тодор Александров не е марксист!
Малко ми е смешна тази грешка и ще им препоръчам да я оправят!
цитирай
8. nakom - бахти и тъпите нации обитаващи балканите
09.04.2007 11:25
поне едно ми се избистри - героичния дух на българина запазил корените си през 5 века робство е миши пръдни.ако агаларите са имали нужда от друго освен от рая , всички щяхме да сме обрязани към момента.
цитирай
9. karavelov - nakom, айде малко по полека с них...
09.04.2007 12:49
nakom,айде малко по полека с нихилизма!Песимиста преобладава като че ли в теб!
цитирай
10. nakom - хайде сега ми кажи че няма и за какво да е така
09.04.2007 16:00
пък и да го обсъдим
цитирай
11. karavelov - Това, че няколко продажни бълга...
10.04.2007 18:49
Това,че няколко продажни български комунисти за забравили рода си и подчинявайки се на Коминтерна са "приветствали" създаването на така наречената "Добруджанска нация",не означава,че трябва да наричаш всички българи предатели и отрекли се от корена си nakom!!!!
цитирай
12. анонимен - Каравелов, необходимо ти е още с...
10.04.2007 22:17
Каравелов, необходимо ти е още съвсем, ама съвсем малко, за да станеш образцов национал-социалист. И знаеш ли какво е то? Съзнание за расово превъзходство. Сдобиеш ли се с него, всичко друго ще си застане на мястото.
цитирай
13. karavelov - Със нищо не превъзхождам един че...
10.04.2007 22:27
Със нищо не превъзхождам един чернокож от,да речем Бронкс или един китаец от Пекин!Да обичаш родината си не означава да мразиш различния и да се мислиш за нещо повече от него!Не falkner,от мен никога няма да стане национал-социалист и слава богу,че е така!!!
цитирай
14. анонимен - Каравелов, в светлината на посл...
13.04.2007 10:11
Каравелов, в светлината на последното ти изказване очаквам от теб да спреш с материалите за българската история и нейните апостоли, и да посветиш всичките си "благородни" заложби на "ползу рода" и в памет на чернокожите от Бронкс и китайците от Пекин. Би било почтено спрямо тях, нали са твоето истинско и глобално семейство. Даже мога да ти препоръчам в знак на твоята дълбока и трайна привързаност към другите раси да последваш светлия пример на Азис, и да си харесаш някой китаец.
Каравелов, либерализмът и глобализмът са углавни престъпления, и все повече се убеждавам, че ти на практика си углавен престъпник, експлоатиращ за прикритие каузата на национализма.
цитирай
15. karavelov - Слушай нацистки боклуко!!!Това да ...
13.04.2007 16:18
Слушай нацистки боклуко!!!Това да си националист и патриот не означава да мразиш различния от теб!Колко голям патриот си ти всъщност се показа!Предполагам и ти си като твоя идол Адолф,патриот само на думи и би бил готов да хвърлиш народа си в бездната на катастрофата!
Айде и ще ми направиш голяма услуга ако не посещаваш повече този блог!!!
цитирай
16. анонимен - Слушай ме сега ти, национал-либ...
13.04.2007 16:38
Слушай ме сега ти, национал-либерална отрепко! Мен наричай както ти скимне, дреме ми на онази работа, но няма да въвличаш името на Фюрера, защото нали ме разбираш докъде може да доведе това забъркване?
Дори роднините ти няма да разберат къде са заровени смрадливите ти кокали.
цитирай
17. karavelov - Абе нацистче какво ме заплашваш ...
13.04.2007 21:52
Абе нацистче какво ме заплашваш като някой страхливец от бърлогата си!А за твоят фюрер отдавна някой е намерил цаката!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963324
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031