Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2007 15:48 - За Георги Раковски!!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 28225 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2007 22:21


Има хора, които са белязани от странната съдба каквото и да захванат, никога да не могат да видят плодовете на своето дело. Такъв е Георги Раковски, който си отива от живота, без да види плодовете на онова, за което отдава силите си. Но съумява да сложи своя отпечатък върху цяло поколение борци за национално освобождение, да стане техен учител и идеал, а с това и един от най-заслужилите хора за създаване на нова и свободна България.
 Георги Стойков Раковски (Съби Стойков Попович) е роден през 1821г. в Котел в семейството на търговеца Стойко Попович. Баща му произхожда от сливенското село Раково, откъдето идва и името Раковски, което синът възприема като фамилно. Майка му Руса е сестра на Георги Мамарчев- борез на национално освобождение. В чест на вуйчо си Раковски сам се приеменува Георги. Образованието си получава в Карлово и в гръцкото училище на Куручешме в Цариград (1837-1840). Там остановява тесни връзки с българската колония и с Неофит Бозвели. През 1842г. той е един от ръководителите на Браилските бунтове- опит на българската революционна емиграция да предизвика въстание, като потегли от Влащко. Заради това Раковски е осъден на смърт, но тъй като имал гръцки паспорт, е предаден на гръцките власти. Раковски успява да избяга в Марсилия и след година и половина във Франция се връща в Котел. Там го арестуват като бунтовник, отведен е в Цариград и е осъден. След като излиза от затвора , в периода 1848-1853г., опитва с пълен неуспех търговия и адвокатство в Цариград. По време на Кримската война постъпва като преводач в главната квартира на търската войска, но целта му е да събира свединия в полза на руската армия. Разкрит, той събира чета от 12 души, с която действа в района на Източна Стара планина, и през декември 1855г. тайно се прехвърля във Влашко, напускаики завинаги пределите на империята. И никога не се завръща в България.
 Близо три десетилетия Раковски участва най-активно в борбите за извоюване на църковна и политическа свобода на българите. Дейността му засяга почти всички области на тогавашния обществено- политически живот: революционер, писател и поет, дипломат, учен, журналист и просветен деец.
 Основната заслуга на Георги Раковские е, че поставя българското освободително движение на организирана основа, обединява емиграцията във Влашко и обосновава идеологията и тактиката на четническото движение. Той създава Българската легия (Първата съществува от 1861- ва до 1862г. в Белград), в която се потготвят много дейци на националната ни революция.Участници в легията са Васил Левски, Стефан Караджа,Ильо войвода, Васил Друмев и редица други. В този момент Раковски има нагласния статут на български представител пред европейската дипломация, особено след като руският консул в Белград води с него разговори по изглаждането на гръцко-българския църковен конфликт.
 В края на 1861г. Раковски изработва “План за освобождението на България”. В него предвижда да се формира български полк от 1200 “окървавени в бой люде”, който трябва да проникне от Сърбия в България по гребена на Стара планина и като стигне до Търново, да състави “Временно правление  от най-достойни и опитни люде” и да провъзгласи българската държавна независимост. За състоянието на нашето националноосвободително движение в средата на 19 век това е истинска революция, а личността на Раковски се очертава пред неговите съвременници с мащаба на един Гарибалди. Сам той посочва: Годината 1862 трябва да остани за българите забележителна и да се брои къту първи постъп за политически им независим живот.
 През 50-те и 60-те години на миналия век Георги С. Раковски  е най-ярката фигура на българския обществен небосклон. Зрелостта и увеличаващия радикализъм на на политическата му публицистика, родолюбието на неговите опити из нашата история, фолклор и езикознание – цялата му разностранна дейност на границата между шестото и седмото десетилетие на 19 век дава тон за една непозната дотгова у нас обществена и политическа активност, която извършва истински преврат в мисленето. Като идеолог на националната революция Раковски до такава степен влияе върху радикализирането на българската обществено- политическа мисъл и пряко върху изграждането на общественото мнение, че сякаш самият нов период в освободителното движение придобива нещо от характера на неговата природа. В буквалния смисъл на думата Раковски формира цяло поколение, което обрича живота си на българското освобождение.
 Събирайки около себе си по първите войводи, той ги напътва към съгласувани, а не изолирани действия и към един по-висок политически идеал. В записките си “Моето пътуване по Стара планина” Панайот Хитов пише: Покойният Раковски ни написа един малък закон и ни научи как да работим, за да имаме по- добър успех. Няколко години по- късно Христо Ботев във в. Знаме (1875) също отбелязва: Заслугата на Раковски се състои в това, че той обобщи и разпространи тази идея и из числото на наште хайдути създаде ни няколко души народни предводители и пламенни боици за свобода. Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър и Филип Тотю идват до съзнанието за истинската стойност на своите хайдушки походи едва след раговорите си с Раковски.
 Голяма е заслугата на Раковски за запазването на народностната си цялост и сила от едно малко известно, но твърде опасно споразумение между Русия и Османската империя за преселването на големи маси българско население и заменянето му с кримски татари. На борбата срещу тази опасност Раковски посвещава анонимна брошура “Преселение в Русия” (май, 1861), в която разобличава бездушните комбинации на руското правителство и на практика спасява много българи от един самобийствен акт.
   Сред фолклорните опити на Раковски се откроява неговия “Показалец”, който и до днес не е загубил значението си като програма за фолклорни и етнографски птоучвания.
 Сред по-малко известните, но въздействащи дела на Раковски е, че пръв въвежада в употреба трибагреното знаме. Той го развява за пръв път в Белград като водач на Българската легия. Подреждането на цветовете в трибагреника в днешния му вид прави през 1876г. В Браила ямболчанинът Иван Параскевов, а член 23-ти от Търновската конституция окончателно постановява, че: Българското знаме е трицветно и се състои от бял, зелен и червен цвят, поставени хоризонтално.
 Георги С. Раковски умира в Букурещ от туберколоза на 46 години. Костите му са пренесени в родината едва през 1885г.
 Тържествената процесия става прикритие за една афера, която хвърля сянка както над българо-румънските отношения, така и над македонското освободително движение. Група български обират един румънски богаташ от Гюргево, като между другото открадват и ценни книжа, без да знаат, че те са опасни. Целта им била да осигурят средство за въоражаването на чети и изпращането им в Македония, по онова време още под османско иго. Плячката е скрита в ковчега на Раковски, който бил с двойно дъно. След като били пренесени в България заедно с костите му, ценните книжа били прехврлени в Австро- Унгария, където революционерите се опитали да ги осребрят във виенски банки. Служителите, предупредени за кражбата, заловили приносителите и цялата афера се разплела. За да потуши международното негодувание, българското правителство възстановило на обрания румънец откраднатата сума.
 Костите на Раковски остават в софийската катедрала “Света Неделя” до 1942г., когато са пренесени в родния му град Котел. През 1981г. По случаи 1300-годишнината от основаването на българската държава там му е поставен мавзолей. В него редом до костите му е положена неговата сабя. Така повече от един век след смъртта му завършва дългото скиталчество на поета- революционер.
image


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. georgiev - Поклон!
21.03.2007 21:23
Поклон пред великия българин!
цитирай
2. анонимен - Поклон..........
22.03.2007 21:21
Поклон пред големия българин.
цитирай
3. danailpetrov - .
04.04.2007 10:17
гледам му орелефа при раковска и си викам-тоя е умрял от глад на младини
цитирай
4. анонимен - poklon
29.03.2008 16:40
poklon!!!
цитирай
5. анонимен - poklon
29.03.2008 16:42
poklon!!!!!!!!!
цитирай
6. анонимен - POKLON PRED VSI4KI ZAGINALI ZA S...
17.04.2008 11:55
POKLON PRED VSI4KI ZAGINALI ZA SVOBODATA NA BULGARIQ
цитирай
7. анонимен - Георги Стойков Раковски
06.11.2008 18:20
Той организира революция, създава два плана.
цитирай
8. анонимен - Poklanqm se pred tozi velik revo...
16.11.2008 19:02
Poklanqm se pred tozi velik revolucioner!
цитирай
9. анонимен - ПОКЛОН
17.11.2008 10:24
ПОКЛОН ПРЕД ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР!!!
цитирай
10. анонимен - rakovski
19.11.2008 20:08
niakoi moje li da mi kaje koi e 4i4oto na rakovski i niakoia negova izvestna misal?Molia vi za doma6no mi e po istoria .
цитирай
11. danailpetrov - добре де
20.11.2008 20:10
а как му е истинската фамилия-
цитирай
12. анонимен - annita
21.11.2008 14:20
mn mn mn mnmn mn mn mn mn dore haresa mi :)
цитирай
13. анонимен - Upsurdyt_Tq
04.12.2008 17:59
dobro e!
цитирай
14. анонимен - Georgi Rakovski
24.11.2009 12:06
анонимен написа:
niakoi moje li da mi kaje koi e 4i4oto na rakovski i niakoia negova izvestna misal?Molia vi za doma6no mi e po istoria .

hehe i az sam taka :D :) chichoto na Rakovski e Georgi Mamarchev ;) Rakovski e nego plemennik, no za misalta ne moga da ti pomogna :S (doh) sorry i az ne moga da namerq
цитирай
15. анонимен - poklon
15.11.2010 13:42
poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon
цитирай
16. анонимен - stiga
15.11.2010 13:43
stiga s teq pokloni to se znae 4e vsi4ki bulgari my se priklanqt
цитирай
17. анонимен - vupros
15.11.2010 13:44
kak e saita na georgi stoikov rakovski ?????
цитирай
18. анонимен - въпрос
17.11.2010 11:50
кажете една мисъл на раковски
цитирай
19. анонимен - въпросче
09.12.2010 16:14
някой може ли да ми каже някоя мисъл на Раковски :s
цитирай
20. анонимен - balgarkata
07.02.2011 20:01
sega ve4e tyrcite sa mn dobri i se otnasqt dobre kam balgarite
ne e li taka?
цитирай
21. анонимен - hjukmhjm
27.10.2011 21:40
ftryuu
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
цитирай
22. анонимен - ПОДПИСАНА ДОРИ Е МИСЪЛТА ;)
01.11.2011 17:41
анонимен написа:
някой може ли да ми каже някоя мисъл на Раковски :s

" Нека никой не мисли, че свобода се добива без кръв и без скъпоценна жертва!
Нека никой не чака от другиго да го освободи. Нашата свобода от нас зависи!
Нека всеки запише дълбоко в сърцето си за свята възторгна реч - свобода или смърт ...-
и с пламен меч да върви в бойното поле под знамена на непобедимия български лъв; а божа всесилна десница нам ще помогне!
1-го августа 1862
Народний войвода: Г.С. Раковски"
цитирай
23. анонимен - ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ / ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ
01.11.2011 17:48
ПИСАЛИ СТЕ ОБАЧЕ - НЕ КАТО БЪЛГАРИ !
цитирай
24. анонимен - Поклон!
02.04.2012 08:26
Поклон на великия Раковски - пръв преминал през трънната пътека на освобождението от турско робство!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963446
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031