Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 18:22 - Тодор Александров (1881-1924)
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 3768 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2007 21:55


 

Тодор Александров е роден на 4.III.1881 година в Щип (махалата Ново село). Детските си години прекарва в Радовиш, където дълги години е бил учител баща му Александър п. Орушов. След 1893 г. следва в Скопското четирикласно училище, което наскоро след това става педагогическо. При завършване на трети курс Христо Матов покръства него и всичките му съвипускници в тайните на ВМРО. През първата половина на 1903 г. е бил учител в Кочани и ръководител на Организацията в региона. След смъртта на Мише Развигоров през март 1907 г. Т. Александров постъпва в Кочанската чета с войвода Симеон Клинчарски. След Развигоров заедно с Ефрем Чучков е окръжен войвода на Скопския революционен окръг. За първи път той възродява Организацията през 1910 г. Две години преди това много от дейците на ВМРО, подлъгани от обещанията на младотурците, се легализират и предават оръжието си. В началото на 1911 г. с писмено разбирателство между деятелите съгласно правилника на ВМРО за Централен комитет са избрани Тодор Александров, Христо Чернопеев и Петър Чаулев. Като допълнителен член е посочен Александър Протогеров и по този начин се постига формално изглаждането на старите разпри с върховизма (Протогеров е бивш върховист). По време на Балканската война Тодор е войвода в Кукушко и Солунско. Негова е голямата заслуга за победите на съюзническите армии. Град Кукуш е бил зает от четите и местните милиции на ВМРО още преди пристигането на българската войска. След 1913 г. организира революционната дейност на ВМРО срещу настъпилото ново - сръбско и гръцко, робство. Една от най-срамните страници в историята на българската държава е арестуването на Тодор Александров. За да угодят на Сърбия, на 4.XI. аграрите на Стаболийски арестуват Тодор Александров. Само десет дни по-късно Тодор избягва от затвора и през пролетта на 1920 г. заминава с чета за Македония, където наново възстановява Организацията. 
Вечерта на 29.VIII.1924 г. Тодор Александров потегля за Серския окръжен конгрес. Безстрашната му натура пренебрегва предупрежденията на Иван Михайлов и Михаил Монев за опасността, на която се подлага. От известно време се е оформила опозиция срещу Тодор Александров в лицето на самовлюбения кариерист Георги Атанасов и бившия санданистки четник Алеко, които се ползват с подкрепата на члена на Централния комитет Александър Протогеров и комунистите, които по това време разработват плана си за болшевизация на Македонското движение. Тодор смята присъствието си на конгреса за крайно наложително. На него възнамерява да представи документи, уличаващи тройката Атанасов-Алеко-Протогеров в зловредна дейност и облагодетелстване за сметка на Организацията. Една от причините за заговора е страхът им тези документи да излязат наяве. По настояване на Иван Михайлов Тодор все пак взима двама души охрана, но оставя единия в Горна Джумая. На 30 автуст Тодор се среща с Протогеров в Мелник и двамата потеглят за село Горна Сушица. Пред Мелник ги чакат за да ги придружават, Щерю Влахов и Динчо Вретенаров, приближени на Алеко четници, по произход също като него власи, но българизирани. На другия ден тръгват за село Лопово. На една поляна при Сугарската война сядат да похапнат и починат. Протогеров е бил близо до Тодор, а встрани полегнал придружаващият го Панчо Зафиров. Изведнъж Щерю и Динчо стрелят срещу Тодор, а куриерът Динчо Балкански поваля надигналия се Пандо. 
Скоро убийците са наказани от новия лидер на ВМРО и велик българин Ванче Михайлов!


Гласувай:
0
01. georgiev - Тодор Александров и Иван Михайлов
27.02.2007 19:49
Великите български революционери Тодор Александров и Иван (Ванчо) Михайлов са пример за безкрайна саможертва и родолюбие. След коварното убиство на Т. Александров младият и енергичен негов съратник Ванчо Михайлов овладява сложната ситуация във ВМРО и се справя категорично с левичарските елементи в нея. Ликвидирани са предателите Александър Протогеров, Тодор Паница и останалите разколници в Организацията. По заповед на ВМРО големият български потриот Владо Черноземски убива в Марсилия сръбския крал и отявлен българомрезец Александър Караджорджевич. Съпротивата на внедрените комунистически агенти във ВМРО е ликвидирана и Иван Михайлов става безспорен лидер, с който вече се съобразяват всички политически фактори не само в България, но и в Сърбия. След преврата през 1934 г. Михайлов емигрира, но докрая на живота си се бори за свободата на македонските българи. На 5 септември 1990 г. в Рим престана да тупти едно голямо сърце - последният български революционер Иван Михайлов. Искрените български патриоти никога няма да забравят безрезервната му любов към България.
Дълбок поклон пред светлата му памет!

цитирай
2. karavelov - Поклон пред Стариот и Ванчето!В...
27.02.2007 19:52
Поклон пред Стариот и Ванчето!Вечна им памет!
цитирай
3. анонимен - Впрочем между Ванче Михайлов и г...
27.02.2007 23:58
Впрочем между Ванче Михайлов и германския Райх са съществували топли и искрени чуства на приятелство и взаимно доверие. Някъде четох материал за причастност и съдействие на тайните служби на Райха за подготовката на Владо Черноземски и цялата Марсилска операция, но в момента не си спомням кой беше авторът на публикацията и къде може да се намери.
цитирай
4. georgiev - Атентатът в Марсилия
01.03.2007 18:48
Това, че Михайлов може да е поддържал някакви отношения с Германия е друго нещо. Но не е доказано. В "Спомените" си Иван Михайлов казва, че Владо Черноземски убива Караджорджевич по заповед на ВМРО заради огромните издевателства на последния над македонските българи. Да не забравяме, че бащата и големия брат на Иван Михайлов са екзекутирани от сърбите. В Марсилския атентат е трябвало да участват и двама усташи, но след като в последния момент се отказват Черноземски сам убива краля. Това много подробно е описано в книгата "Атентатът в Марсилия" на Митре Стаменов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2946725
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829