Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2007 17:59 - Големите събития през първата българска държава!!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 29455 Коментари: 24 Гласове:
2

Последна промяна: 24.12.2007 14:46


През втората половина на VII век на Балканския полуостров се създават благоприятни условия за възникването на нова “варварска” държава, която ще изиграе важна роля в отношенията между Изтока и Запада в европейското средновековие.Заселилите се по това време Аспарухови българи в Онгъл, бързо се запознават със сложната политическа обстановка на Балканите и умело се възползват от нея.Настаняването на варварския народ на Балканите е посрещнато с голяма загриженост от императора на Византия – Константин ІV.Повод за нападение му дали българските нахлувания на юг от река Дунав.Решителната битка се състояла на 9 август 680г., една година по-късно императора бил принуден да отстъпи земите на север от Стара планина, които вече българите владеели.Византийските хронисти лаконично споменават, че Византия се задължила да плаща ежегоден данък на българите – своеобразен откуп за поддържането на мира, с което официално е сложено началото на Българската държава.Кан Аспарух е наследен от кан Тервел.Предполага се, че Тервел е син на основателя на Дунавска България.По това време император на Византия е Юстиниан ІІ, който се справя твърде зле с ролята на ромейски василевс и през 695г е свален от престола.През 705г. кан Тервел помага  на византийския владетел да си върне престола, в знак на благодарност е почетен с титлата “кесар”, запазена само за най-близките сродници на императора.Отстъпена също е областта Загоре или Североизточна Тракия.Отново при управлението на Тервел е сключен и първия търговски договор през 716г. с византийския император Теодосий ІІІ, според него Византия признава българската власт в Загоре, взаимното предоставяне на политически бегълци и също така внасяните и в двете страни стоки, които нямат печат и пломба трябва да бъдат конфискувани, за да се пресече незаконната търговия.Така България от враг се превръща в партньор на империята.Това проличава особено добре по време на втората обсада на Константинопол от арабите през 718г.Когато българската войска блокирала арабските сили в Югоизточна Тракия и ги оставила в плен на зимата, студа и глада, окончателно спират заплахите от ислямския свят на европейския континент.С тази битка българската държава прави още една крачка към своето утвърждаване в земите на Югоизточна Европа.Авторитетът на българския владетел нараснал и заради неотклонно следваната политика за приобщаване на славянските поданици към българската политика.

Византия, която през периода е управлявана от Константин V , провежда 9 похода за унищожението на българите, които са неуспешни.Кризата е преодоляна и на престола се възкачва кан Крум, чието управление се характеризира със значително териториално разширение и обединяване на двата етноса – славяни и българи, чрез общи закони.През 805г. българският владетел подчинява източните части на Аварския хаганат и земите между средното течение на р. Дунав и р. Тиса /в днешна Унгария/ стават гранична зона между българи и франки.В българските земи влиза Трансилвания и земи населявани от българи и славяни.През 809г. е превзета Сердика /днешна София/ - най-силната и стратегически важна византийска крепост в този  район.В отговор на това Византия насочила армията си право в сърцето на българската държава – столицата Плиска, която е опожарена.През 753г. родът Дуло, който управлява в продължение на 100 години, слиза безвъзвратно от политическата сцена.Кризата в управлението продължила до 777г., като през това време владетели били Винег, Телец, Сабин, Токту, Баган, Кормисош, Кормисий.Причината е, че по-богатата част от населението искат постоянни войни, а по-бедната – мирни, търговски отношения.Другата хипотеза , е че славяните искат да участват в управлението.В резултат на проблемите в българското управление
image
Когато дезорганизираната византийска армия започва изтеглянето си през Балкана е пресрещната от българската армия в теснините на Върбишкия проход.Решителната битка е на 26 юли 811г. и представлява систематично избиване на византийски войници и военоначалници.Възползвайки се от объркването настъпило във Византия, българските войски нахлули в Девелт и Месембрия.Предложения от Крум мир е отхвърлен и последва сражение на 22 юни 813г. на полето при Версиникия, където император Лъв V е разгромен.През 815г. се подписва мирен договор между България и Византия, който продължава 30 години.Част от клаузите по договора са запазени на Сюлейманкьойската колона.През този период владетел на българската държава е Омуртаг, чието управление е свързано  със силно развитата архитектура и масовото строителство.Възстановена е Плиска построени са мостове в Преслав и на р. Дунав.през 830г. е разрешен проблема с двете славянски племена – тимочани и абориди, които се поставят под политическата опека на Франкската държава.

През 855г. е създадена глаголицата – първата славянска азбука.Началото на българската просвета е положено във връзка с нуждите на обновяващата се българска църква.С победата си над България през 863г. Византия принуждава кан Борис да осъществи покръстването на българския народ от Константинополската патриаршия.В периода 864 – 866г. се извършва и самото покръстване от византийски духовници.

На 26 август 866г. папа Николай І приема българска делегация, която носи списък с 120 въпроса, засягащи всички сфери на държавния и ежедневния живот на новопокръстените езичници.В края на 866г. в плиска се завръщат българските пратеници от Рим, заедно с епископите Формоза Портуенски и Павел Популонски. На осмия вселенски събор през 870г. България се връща към Константинополската патриаршия, постига се и полунезависимостта на българската църква.Десет години по-късно през 880г. на нов църковен събор между Рим и Константинопол, когато двата центъра на християнството окончателно скъсват отношенията си.На този събор българската църква е обявена за автокефална, за архиепископ е назначен Стефан /Йосиф/.Борис се възползва от съперничеството между Рим и Константинопол, за да извоюва независимостта на българската  църква.От 889 до 893г. България е управлявана от Владимир Расате.Езическата реакция при неговото управление води до свикването на Преславския събор през 893г., на който се взимат следните решения:

- Симеон става владетел

- старобългарският език става официален и гръцките духовници напускат страната

- Борис предлага столицата на християнска България да бъде Преслав.

През 894г. българският пазар се премества от Константинопол в Солун, което е повод за първата икономическа война.Византия насъсква маджарите срещу България, за да отвлекат вниманието на Симеон.След защитаването на столицата от маджарите и изтласкването им в Панония /днешна Унгария/ е прекъснат мирния договор с Византия.През лятото на 896г. е битката при Булгарофигон и заедно с победата над Византия и българското тържище се връща в Константинопол.През 913г. е сключен династичен  брак, с малолетния тогава владетел на Византия, с цел Симеон да стане василеопатор.На 20 август 917г. , при битката при река Ахелой, след победата над Византия Симеон вече се подписва с титлата “Самодържец на българи и ромеи” и титолова българския епископ в патриарх, той самия се обявява за цар.България достига най-значимото си териториално разширение – опира до
3 морета.image

През 927г. владетел вече е Петър.Византия му признава титлата “цар” и титлата “патриарх” на българския църковен глава.Сключва се 30-годишен мирен договор между Византия и България, подкрепен с династичен брак между Петър и внучката на Локапин – Мария /Ирина/.

През 967г. Византийския император Никофор І Фока отказва да плаща данък на България и подкупва князът на Киевска Рус да нападне България от Север.От 968 до 970г. са походите на княз Светослав в българските земи.Той превзема много крепости за много кратко време.През 971г. Североизточна България престава да съществува.През 976г. Самуил успява да възстанови североизточните територии. На 17 август 986г. в прохода Траянови врата се срещат българските войски, водени от Самуил, с византийска войска. Голямото сражение е и първото поражение на византийския император. Пленени са не само най-близките му съратници, но и шатрата и хазната му. В резултат на победата Василий II е принуден да отстъпи завладените от Йоан Цимисхи източни български земи. Българската държава се възстановява в истинските й граници.При управлението на цар Самуил от 997 до 1014гimage. се провежда 
значителна за историята на първото българско царство бика, тази при село Ключ.На 29 юли в планината Беласица византийският император успява да заобиколи главната българска армия и така се стига до битката при село Ключ.В този момент Самуил не е с армията си. Василий разбива противника си и ослепява14 или 15 хиляди военнопленници оставяйки един  на всеки 100 човека с едно здраво око, за да водят другите по пътя към дома.Легендата гласи, че именно тази гледка е причината за скорошната му смърт.Цар Самуил умира на 6 октомври 1014г.
Цар Иван Владислав се опитва да спре с всякакви средства инвазията на Василий II и през есента на 1015 г., след превземането на Охрид от византийците избира Битоля за главен град. По негово нареждане е изсечен Битолският надпис за строежа на крепостта (1015-1016). Прави опити да привлече като съюзници печенегите, но безуспешно. Обсажда през февруари 1018 г. крепостта Драч, където е убит в боя с византийците, а по други сведения от ръката на заговорници. След смъртта му България пада окончателно под византийска власт.

imageТагове:   държава,


Гласувай:
2
01. анонимен - Svetlana
21.01.2008 16:13
ami ne mi haresva za6totp ne pi6e koq godina e sazdadena parvata balgarska carkva
цитирай
2. анонимен - Vanity
21.01.2008 16:14
mnogo ne mi haresa
цитирай
3. анонимен - първата Българска църква
21.01.2008 19:03
На Вселенски събор в Константинопол през 870година било решено България да има самоуправляваща се църква начело с архиепископ!
цитирай
4. анонимен - gre6kata na balgarite
24.01.2008 22:56
glavnata gre6ka na balgarite prez cqlata im sa6testvuvane e bila 4e te samo sa prevzemali apak ne sa gi kolili i ma4ili da imat si4ki strah ot balgariq tova e gre6kata ako bqhme malko po zverove ili da bqhme kato zverove nikoi nqma6e da ima kato nas tova e moeto mennie
цитирай
5. анонимен - istoriqta
08.03.2008 14:45
napisano e dobre
цитирай
6. анонимен - ne mi haresva
09.03.2008 11:20
ne mi haresva za6toto v poslednite izre4eniq ne e poqsneno koi e umrql
цитирай
7. анонимен - mn gadno
08.05.2008 19:06
imam da re6avam test a e mn slojen
цитирай
8. анонимен - na men mi haresva moje6 da nau4i6 ...
16.06.2008 17:10
na men mi haresva moje6 da nau4i6 mnogo ne6ta
цитирай
9. анонимен - tuk...
27.09.2008 18:20
tuk nauchih dosta neshta
цитирай
10. анонимен - Браво
29.09.2008 11:00
Ами в общи линии е доста добре , вижда се , че се е постарал човека :) Браво
цитирай
11. анонимен - hubavo
11.10.2008 14:23
na men mi haresa,beshe interesno
цитирай
12. анонимен - strahotno
14.10.2008 01:40
no ako ima6e malko pove4e snimki (kartinki) ..i op6to zeto dobre BRAVO BRAVO
цитирай
13. анонимен - mimi
18.10.2008 16:49
Mnogo e hubavo nai vajnoto e napisano. Bravo
цитирай
14. анонимен - De4o
03.11.2008 21:52
nakratko za purvata bulgarska darjava haresa mi
цитирай
15. анонимен - luditeeee
16.04.2009 16:53
ne e koi znae kakvo, no sega y4im za tova koeto pi6e!
ne 4e tarseh aaaaaa... kva e bila Balgarskata istoootiq ama karai
цитирай
16. анонимен - luditeeee
16.04.2009 16:56
(HA,HA) taka si e de,
ALO istoricite ne mi se sardete za tova koet kazah nai-napred.
Hahahahahahahahahahahahahahahahaha :D
цитирай
17. анонимен - lov3
02.12.2009 18:19
az imam kontrolno po istoriq i mi trqbva pomo6t no tuk nqma izobshto nishto koeto mi trqbva :S:S:S:S:S
цитирай
18. анонимен - lov3
02.12.2009 18:21
ima li nqkoi koito da me pomaga
цитирай
19. анонимен - lov3
02.12.2009 18:25
ehoooooooooooooooooo
imali nqkoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mai vsi4ki ste zaspali weeeeeeeeeeeee xixixixi :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
цитирай
20. анонимен - vility
31.01.2010 15:28
kartinkite sa sa6tite kato ot y4ebnika ni :D :D :D
цитирай
21. анонимен - love66
17.02.2010 19:32
Ами на мен ми трябваше да намеря 1 българска църква но не намерих!!! Иначе е добре !!!!Справил си се чудесно!!
цитирай
22. анонимен - stefcho 1999
30.03.2010 15:11
mnooo si e gubil vremeto toq tupanar
цитирай
23. анонимен - !!!
17.11.2010 17:25
Изобщто не ми помогна.Този , който го е писал си е загубил времето . Има много грешки и неверни неща !!! :) :)
цитирай
24. анонимен - Който го е писал, наистина се е по...
23.11.2011 10:41
Който го е писал, наистина се е постарал, за което браво. Иначе за грешките и неверните неща не можем да сме сигурни кое всъщност е вярно. Има разминавания на различните места.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963379
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031