Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2007 16:53 - Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република"
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 4644 Коментари: 6 Гласове:
0Бай Каравелов,

Вие като честен и свободен български вестникар, такъв Ви показва и листът "Свобода", който издавате, [се борите] без разлика за всеки народ, който би показал, [че иска] да живее [свободно].

Ние, българите, бяхме честити чак сега да се сдобием с напълно свободен вестник, [който] дава право на всекиго да представи народното ни мнение пред света. И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът - в България, Тракия [и] Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, [те] ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република". Същото желаем и на братята сърби, черногорци, румънци и пр. да не остават след нас [и] в едно и също време да дадат гласа си. Време е с един труд да спечелим онова, което са търсили и търсят братята французи, т.е. млада Франция, млада Русия и пр. Колко скъпо и с какви загуби? Брат брата, син баща, бащата сина си да убива? Сега е време да преварим това зло. [Защо да водим] втора борба? Сега е лесно и можем с малко материал да се спасим от това гнусно и невярно тиранство, сто пъти по-назад от нас във всичко. Неговите топове, неговите игленки пушки са в нашите ръце. Само ни трябва още мъничко време да поработим [няколко] години. Но [само] тогава [след като поработим], бай Каравелов, както ви пиша в писмата с братя Марина [п. Луканов] и Иван [Драсов], с божя воля ще съсипем гнилата и страхлива държава, та да съзидаме друга многотрайна по новото зидане. Да съсипем, казвам, гнилата и беззаконна държава, но не хората, не жените и децата им. [Стига] само да се покорят на горните свети закони, [те ще са на] равно с българина.

Бай редакторе, чрез вестника Ви или както намерите за по-добре, да питаме братята сърби: ще ли ни подадат ръка против общия ни враг в едно време, или не? Нека ни кажат искрено, та да знаем какво да работим и ние, и те, щото да не проливаме много кръв. Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците... Когато неприятелят ми е по-гламав от мене, той е в ръцете ми с всичкия си материал.

Питаме: сега, когато искаме да вървим към правия живот и свобода, кой мойе да застане на пътя ни, ако не иска барим гласа си да даде за доброто? Мисля никой [няма] да смее.

[Трябва] да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. И ние, българите, отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата. Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турците са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас - никакъв отзив, отникъде помощ, напротив, стават учители против нас. Тогава где остава тяхното образование и човещина? И все тъй ли ще се оплакваме и ще се надяваме на техните лъжи? Не, наместо сълзи, сега леем куршуми, а надеждата ни е на Правосъдния и на нашите мишци. Ето че идем, господин редакторе, чрез вестника Ви да представим народното мнение пред света.

Дописка на В. Левски до в. "Свобода",
писана през втората половина на 1870 г.,
а публикувана в "Свобода" на 13.02.1871 г.
image
Гласувай:
0
01. leftismer - Просто невероятно!!!!
15.02.2007 17:36
Чудя се само дали е възможно в наши дни да се роди подобна личност. След този постинг идващата годишнина от обесването на Дякона придобива друга светлина. Благодаря ти; за пореден път ме накара да се чувствам патриот!
цитирай
2. karavelov - Дано помним заветите на Апостол...
15.02.2007 18:09
Дано помним заветите на Апостола!Никой не може да се сравни с него,но все пак нищо не ни извинява поне да се стремим да бъдем истински патриоти!
цитирай
3. longrun - Би
15.02.2007 23:04
трябвало да дефинираме тези неща за съвремието. Вярвам, че всеки принцип на помощ в обществото може да се ре-дефинира за да е актуален днес. Също смятам, че трябва да е много практичен и да поставя истински ценности в хората.
цитирай
4. karavelov - Заветите на Левски, в много отно...
15.02.2007 23:08
Заветите на Левски,в много отношения звучат съвремено и днес!"Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република"
"В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци].

В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "всекиму своето". Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република."

Левски до чорбаджията Ганчо Милев
в Карлово, 10.05.1871 г.

цитирай
5. karavelov - Или колко съвремено звучи и това...
15.02.2007 23:10
Или колко съвремено звучи и това!?Макар,че за някого е крайно!
"Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт."

Из "Нареда [проектоустава] на работниците
за освобождение на българския народ" -
наказателен закон, § 3

цитирай
6. karavelov - Но "святата и чиста републ...
15.02.2007 23:12
Но "святата и чиста република" и днес е само мечта,но никога няма да престанем да мечтаем!Нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2946804
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829