Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2007 15:13 - Волжка България!!!
Автор: karavelov Категория: Технологии   
Прочетен: 3077 Коментари: 1 Гласове:
0Волжка България - кратка история

image imageОколо средата на VІІІ в. в Средното Поволжие проникват българските племена. Сред тях са известни баранджари, българи, берсула, суаз и други, дошли от районите на североизточното Предкавказие в резултат на арабо-хазарските войни от 732-735 г.

Към Х в. идва втора вълна на българско преселение към Средна Волга и в Прикамието от южните степи. През това време нееднократно се е осъществявал приток на урало-прикамско и южноуралско население, в това число угорски племена (маджари).

image image
През VІІІ -Х в. в резултат на българските и финоугорските племена се поставя основата на културата на волжките българи. През Х в. в Средна Волга се създава Волжка България.

В периода на своето създаване България се намирала в васална зависимост от Хазарския каганат и заемала неголяма територия в района на сливането на Кама с Волга. Още през това време съществували няколко градове - Сувар, Болга, Биляр, Ошел и др. Сувар и Болгар почнали да секат своя монета.

Една от главните опори на държавата бил исляма, официално приет от българите в началото на Х в. Към ХІ в. - нач. на ХІІІ в. Волжка България била в своя разцвет. Територията започнала да се разширява.

 

image     image     image

Археолозите днес отчитат на територията на България повече от 1500 български паметници от предмонголско време.Основа на икономиката на Волжка България било развитото селско стопанство с плугово земеделие и животновъдството.

image Важно значение имало занаятчийството - металургично, ковашко, бижутерийно, строителство, грънчарство, стъклопроизводство, косторезство, кожарско, тъкачество и други. Трети важен отрасъл на българската икономика била търговията.

Разцветът на българската търговия като цяло била обусловена от разположение то на държавата на най-важният трансконтинентален търговски път - Волго-Балтийския път, а също и високото равнище на развитие на занаятите и селското стопанство.

През  1223-1240 г. България отчаяно се съпротивлявала на монголските орди, стремящи се да завладеят страната. Неравната битка завършила с завладяването на България, разгрома на икономиката, културата, унищожаването на градовете.

Разорена Волжка България влязла в състава на Златната Орда.

image image
 

 

 

 

 

Е.А.Беговатов, С.И.Валиулина

http://www.bgrod.org/Volgabg/index.php?p=bulgarТагове:   България,


Гласувай:
0
01. fiona - Преди създаването на Волжка България...
24.03.2007 14:08
Най-старата българска земя е била разположена в земите на Западен Памир и Източен Хиндукуш. Според "Ашхарацуйд", българите са били един от най-цивилизованите народи на Изтока.
По-късно създават Стара Велика България. Първата европейска държава, в която основна икономическа сила е бил трудът на свободните стопани. Съществува до втората половина на VII в. Нашествието на Арабския халифат през 60-те години на VII в. и настъплението на Хазарите довежда до миграция на част от българите на Югозапад и начело с кан Аспарух се образува Дунавска БЪлгария, а на север брат му Котраг създава България на Волга. Волжките българи пренасят в този район много нововъведения (земеделски култури, породи добитък, плугове, познания в областта на кожарството, металообработването) и допринасят за развитието на Източна Европа. В най-големия си разцвет границите й обхващат територии от Северен Ледовид океан до степите северно от сегашно Каспийско море м/у устието на р. Волга и Урал. След разгрома на Хазарския каганат през 965 г. обхваща около 1 600 000 кв. м.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963419
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031