Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2009 16:05 - Скопие в ЕС!? Да, ама не!!!
Автор: karavelov Категория: Политика   
Прочетен: 7727 Коментари: 4 Гласове:
1http://www.novinar.net/news/skopie-v-es-da-ama-ne_MzExMTsxMw==.html

Скопие в ЕС? Да, ама не 10:23 20-11-2009 Петко Бочаров 377 | 5 | 9 Коментирай Днешното българско правителство да удари по масата и да ги постави на място

Гърците за пореден път поляха Скопие със студен душ. Този път обаче душът е не само студен, той е леден. “За последен път ви казваме – е смисълът на гръцкото послание – избийте си от главите, че ще получите покана за членство в Европейския съюз, ако не промените името на “републиката” си. Дали ще получите покана, или няма да получите, зависи само от нас, това не ви ли стана вече ясно.” И условията, за да няма гръцко вето, са изложени с яснотата на присъда. Няма да ги повтарям, те бяха публикувани и в нашия печат. Ще отбележа обаче новите елементи, които ми правят впечатление.


Гърците искат още преди декември (т.е. до десет дни от днес) Скопие официално да заяви, че приема да промени името на републиката и че дали ще бъде “Горна Македония”, “Нова”, “Северна” или друго, няма значение - това ще се решава допълнително. Но сега, докато още не е дошъл декември, се иска официална декларация със “съгласни сме”.
Не само това обаче. Гърците предупреждават, че и след съгласието няма да има покана, ако уговорените със Скопие условия не бъдат черно на бяло регламентирани с документи и ако изпълнението им не е станало факт. Това е втвърдяване на гръцката позиция, от която на “потомците на Александър Велики” край Вардара сигурно свят им се е завил.
И още веднъж, не е само това. Прочетох го и се развеселих така, че ми държа влага цял ден. Гърците искат (цитирам) “исторически топоними като Воден, Лерин и Солун да бъдат сменени с Едеса, Флорина и Тесалоники”.

Ами сега!

Нека по този повод направя едно малко отклонение. В 1788 г. във Воден, в ония години град с около 11-хилядно българско население (каквото е било и населението на околните села), се ражда една забележителна личност, чиято фамилия по неизяснени за мен обстоятелства, съвпада буква по буква с моята – Бочаров. Малкото му име е Марко. Този Бочаров става войвода на малка армия от български юнаци, наричали я Заверата, която се покрива със слава в битки с турците в националноосвободителното движение на гърците. Марко загива в 1823 г. в такава именно битка и откакто в 1830 г. Гърция се освобождава, южната ни съседка тачи неговото име, като един от своите големи национални герои.

Хубаво. Горд съм от съвпадението на имената. Но няма как да не отбележа, че историята е погърчила моя знаменит съименник, защото навсякъде той се води като Боцарис, а не Бочаров. А поначало причината е била съвсем банална – гърците просто не могат да произнесат звука “ч”. Та интересно ми е тия в Скопие, дето се имат за нещо друго, а не българи, чували ли са за Марко Боцарис от Воден и ако са чували, защо досега не са обявили гръцкия национален герой за “македонец”. Предполагам защото той наистина си е бил македонец, тъй като се е родил в Македония, ала по народност си е бил българин, каквото се е водило и цялото онова население около “Тесалоники”, от което днес вече и помен няма. Както и да е. Така й било писано на България. Но да се върна на гръцкия леден душ.

Къде сме ние в играта?

Къде бяха всички ония, които ни управляваха от 1948 година насам? Дето 61 години се правеха, че дъждец ги пръска, когато сърбокомунистите от Скопие ни плюха. Хайде да отминем със снизхождение помията на Скопие по наш адрес отпреди падането на Берлинската стена. Но и през двайсетте години оттогава тия “небългари” не се умориха да демонстрират завидна политическа тъпотия. Да, да, не е грешка, думата е абсолютно точна, поведението им по отношение на нашата страна, при новите условия на Балканите, в Европа, а и в света, ако щете, е тъпа, защото е абсолютно безперспективна. А те не го съзнават. И понеже политиката им е била двайсет години тъпа и безперспективна, крайно време е вече да ги освестим за реалностите.

Мен лично никак не ме интересуват душевните им терзания от вземания-даванията им с гърците. Мен ме интересува днешното българско правителство да удари с юмрук по масата и да постави управляващите в Скопие чужденци, където им е мястото. Казвам това, защото министър-председателят Борисов трябваше точно това да направи, когато тук долетя паникьосаният им “премиер” Груевски, а не го направи. Даде да се разбере, че може да го направи, а за тия там това не е достатъчно. Защо г-н Борисов извади пак кадифените ръкавици, не мога да гадая, той си знае по-добре от мен. Но му препоръчвам бързо да ги свали.

Скопие, г-н премиер, претендира за българска територия. Нищо по-малко. Факт ли е това? Претендира ли за гръцка територия? Не, нали? А защо? Гърците ги направиха на маймуни само заради името, а представяте ли си на какво биха ги направили, ако ставаше въпрос дали Северозападна Тракия - с Едеса, Флорина и Тесалоники (с ударение върху последното “и”), са населени с гърци или с македонци. Пък си позволяват да предявяват териториални претенции към България! Защото ни имат за по-алабашпартия ли? Сигурно, иначе не мога да си обясня как така им се провижда македонско малцинство у нас, а у тях да няма нито един българин. Ние обаче не се чувстваме унижени, нали? Не ни унижават и когато пращат в затвора майка на бебе само защото се смятала да българка. Поставете ги на място, господа от правителството.

Стига мазнене

Вие ще решите как, но нека все пак ви кажа, че според мен е много лесно.
Точно както сега гърците им поставиха ултиматум за поканата с условия, така и вие им пратете следното ясно послание: оправяйте се с гърците, както знаете, но и за миг не забравяйте, че ще ви режем по същия начин, докато не подпишете с нас договор. Ясно е, нали, международноправен договор. Съставен изцяло на базата на общата ни декларация от 1999 г. Същата оная декларация, която тогавашните ни премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски подписаха и която за вас май не съществува. Искаме подписан договор и толкоз. След което обаче, имайте предвид, ще се оправяте сами с проблемите си. Никакво рамо за подкрепа. Защото само това заслужавате.
Тагове:   Да,


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - И ако Македония стане така, че не ...
20.11.2009 16:20
И ако Македония стане така ,че не влезе в ЕС какво става?Остава изолацията и заякчаване на връзките със сърбия, а от това печели и Гърция,а губещите сме ние.Само и единствено падането на всякакви граници между България и Македония и интегрирането на псоледната в икономическо-политическата структура на ЕС ще убие българомразкия македонизъм.Емоциите , поираждащи предложения от топа "да ударм по масата като гърците" са абсолютен нон-сенс.В този смисъл Б.Б. постъпва много по-тактически павилно от патриотарското ураджийство.
цитирай
2. karavelov - Говорите като човек на когото му ...
20.11.2009 16:39
Говорите като човек на когото му личи, че не познава ситуацията в Македония! Никакъв ЕС за тях докато не спре езика на омразата и не спрат с кражбата на история!
цитирай
3. nkf - Говорите като човек на когото му ...
20.11.2009 18:11
karavelov написа:
Говорите като човек на когото му личи, че не познава ситуацията в Македония! Никакъв ЕС за тях докато не спре езика на омразата и не спрат с кражбата на история!

Следя ситуацията в Македония, макар и от далеч, но мисля,че това не е проблем да имам ясна представа за какво иде реч.Ще го повторя още веднъж, ясно и резюмирано.
1.Първо, да се търси и копира аналогичен или идентичен подход на гръцкия от наша страна е меко казано глупаво поради простата причина,че с гърция в много отношения имаме диаметрално противоположни отношения.Гърция гърцизира историята на географската облас Македония и населението й с една единствена цел- да обоснове исторически права над окупираните български земи.
2.Колкото повече пречки се поставят от наша страна спрямо Македония, това е в интерес само на сърбо-комунистическата върхушка в Скоопие , която следва политическата линия на Белград.Тоест изолацията на македония е най-малко в наш интерес ( то изобщо не е ).Ние трябва да работим да отпадат , колкото се може повече пречки и ограничения за всяккъв вид контакти между Българите от двете страни на границата.Точно това по един сравнително бърз и неусетен начин ще помете сърбокомунизма в Повардарието.
3.Тактиката на България трябва да бъде в съвсем различен аспект от примитивно патриотарство и "удряне по масата".Тук трябва висш пилотаж,а не примитивизъм.
Точно ЕС и липсата на граници в ЕС облагодетелства най-много държавите и нациите, които загубиха територии и население в следствие на двете световни войни.
цитирай
4. needtofeel - От политика не разбирам, но общувам ...
16.01.2011 19:59
От политика не разбирам, но общувам с македонци и то редовно. Това което наблюдавам е, че те имат много по-добро мнение и отношение към нас, отколкото към гърците. За тях е ясно, че ние никога няма да признаеме македонски литературен език, но в същото време признават, че именно България е първата държава, която ги призна. И въпреки положителното мнение, което се появява в определени аспекти съм съгласна, че не трябва да сме толкова меки, за да не ми се налага като обикновен гражданин на България да споря с близките си приятели от Скопие за история и за това нашата или тяхната е правилна. Тук до една позиция почти не сме стигали.
А що се отнася до гърците, за македонците те са "цигани" - така им казват. И от това, което съм видяла скоро няма да се разберат. Дори сега на пл. Македония в Скопие се строй огромен паметник на Александър Македонски (гледах проекта, много е добър и красив - комбинация на паметник и фонтан :)). И както казах от политика не разбирам, но ако македонците продължават в същият стил на издигане на паметници и рекламни кампании за името на държавата им, то те скоро няма да влезнат в ЕС.
Накрая бих добавила, че на България и трябва наистина специфична политика спрямо Македония точно заради тези ситуации, които се наблюдават. От една страна не трябва да се даваме и да си защитаваме териториите, културата и историята, и от друга страна трябва да се засилва положителната комуникация между двете страни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963446
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031