Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2007 15:05 - Крахът на Третия райх!!!
Автор: karavelov Категория: Други   
Прочетен: 14476 Коментари: 29 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2007 23:11


Крахът на Третия райх

Режисьор: Оливер Хиршбигел
В ролите: Бруно Ганц, Александра Мария Лара, Улрих Матес, Коринна Харфоух, Юлиане Кьолер и др.
Автор: Моридин
http://www.shadowdance.info/800Broeve/Br35/Kino/untergang.htm
Като че ли се оказах единственият, който се реши да пише за този – признавам си – доста тежък филм. Не мога да кажа с какви очаквания точно подходих, отчасти и не съм чак толкова навътре във военната история, но мога ясно да кажа с какви чувства излязох – смачкан.

image     Предполагам, че след малко ще започна да карам подред, но първо се опитвам да нахвърлям основните си впечатления – от сцените в Крахът… лъхат толкова много емоции, някои близки, някои съвсем чужди, че човек в един момент се обърква и просто започва да преживява всичко. Може би най-страшна е спотаената лудост не толкова у самия Хитлер, а у останалите герои – офицерите от СС, които "не можели да загинат след Фюрера", жената на Гьобелс, неспособна да си представи "свят без националсоциализъм", децата, готови да дадат живота си за нацизма в защитата на Берлин, без дори да разбират какво правят… И някак най-незначително, но най-показателно – думите "ти си Фюрерът" върху изведнъж измитото от човещина лице на Ева Браун, докато Хитлер й казва как осъжда мъжа на сестра й за измяна – просто защото иска.
     И всички тези сцени на масово безумие сякаш пречупват нещо в теб. Едно е да си слушал отдалеч за поддаването на немския народ на нацизма и за пагубната му сила, посяла семената си из националната им гордост и избуяла в жестокост. Съвсем друго е да го преживееш отблизо, макар и за малко. Представете си да вярваш, че си най-силният човек на земята, че я заслужаваш по право, а всички останали са слаби и не заслужават да живеят иначе, освен под твоя юмрук – просто защото можеш. Сега си представете това в главата на всеки редови германски гражданин. После си представете, че всеки от тези хора съчетава това чувство на непобедимост с идеята, че животът му принадлежи единствено на родината и на Фюрера. И се запитайте що за човек е в състояние да постигне всичко това – някакъв възгрозен луд австриец, изпълнен с омраза? Възможно ли е? Кой казва, че няма да се случи пак, щом е толкова, толкова лесно? И не трябва ли тогава всеки от нас да бъде силният, преди другият да има възможността да стане силен.
     Да, това което всъщност е най-страшното в Крахът…, е, че imageпоставяйки те толкова близо до немската лудост, той те прави част от нея. Срутва устоите ти и изхвърля някъде неразбирането ти как е възможно всичко това. На този фон неумелите, кухи думи на главната героиня (секретарката на Хитлер) на края на филма – че не е знаела, че не е разбирала зверствата – звучат фалшиво. Неубедително. Нито те са в състояние да променят картините на нейните изпълнени с обожание погледи към Хитлер, нито каквито и да е обяснения изобщо могат да заличат вече видяното.
     Един герой – човеколюбив доктор в лазарета – може би е трябвало да свърши тази задача, някак да внесе идеята, че безумието не цари навсякъде. Но и той не го прави. Той е там като човек от някакво непознато настояще, поставен като кръпка от днешните времена насред военния хаос и облечен неумело в тогавашни декори. Странен извънземен, за който животът е все пак ценност и който не може да проумее самоубийството и насилието. Очевидно, той не може да те убеди, че ставащото не е правилно. И той е фалшив и просто не на място.
     Единственото, което всъщност все пак те връща в лоното на нормалното християнско човеколюбие, са на пръв поглед просто стряскащите, но едва след целия филм осъзнати в реалните си мащаби думи на Хитлер, повторени и от Гьобелс – (цитирам по спомен) "Не съжалявам тези хора. Това е народ, който не заслужава съжаление. Те сами ни избраха. Знаеха какво правят, никой не ги е лъгал. Сами ни дадоха власт". Само тук някак си цялата картина се пречупва и грозната страна на безумието лъсва и заглушава привлекателната му сила. Чак тези думи припомнят, че това все пак е война, в която шепа болни за власт хора с нечовешки идеали просто са успели да подмамят цял един народ. И все пак остава горчивото чувство, колко лесно може да бъде пречупен гръбнакът на съвременното общество. Него нищо не може да го заличи.

     Няколко думи и от критическа гледна точка. За мен най-забележителното нещо във филма е атмосферата. Цялата imageкартина на сриващ се хаос, в който никой не знае какво да прави, е доста умело пресъздадена в тесния бункер под Райхстага, в който се развива действието. Навън светът бързо престава вече да бъде същият, но вътре сякаш някакви остатъци от величието на Третия райх все още продължават да се плискат като заблудени затихващи вълни. Военните са в раздори, Хитлер полудява все по-очевидно и не спира да крещи, половината офицери се опитват да наложат някакъв здрав разум за спасяването на цивилните, другата половина се страхуват от Фюрера, или пък продължават да му вярват… На фона на това ни се разкриват различни отрязъци от битието на тогавашните нацистки фигури, и всичко това сякаш минимализирано в малкия бункер. Особени са и сцените на контраст между бомбардировките в почти сринатия Берлин на фона на сумрачните влажни празненства долу при командването, в които всички участват някак насилено, с половин душа.. пир по време на чума.

      Героите са внушително пресъздадени. Всъщност самият Хитлер (Бруно Ганц) може би най-много се различава от истинския си образ, някак става твърде симпатичен на зрителя, което не съм сигурен доколко е била идеята на режисьора. Той е просто един луд старец, виждаме го някак изоставен, обладан от някакъв зъл дух… Но не и като чудовище, в никакъв случай. Актьорът обаче играе съвършено, стига да приемем, че това е била целта на образа. Крясъците му, тиковете, изкривеното лице, което изведнъж грейва с някаква човешка уморена усмивка… Просто виждаме двете страни на човека, довел Европа до най-голямото разрушение в световната история. Което разбира се е малко странно за немски филм, с тяхното фанатично отричане на нацизма в настоящето, но тук е може би мястото да си спомним как децата се пазят от страшното, като закриват очите си с ръка, и да се замислим дали можеш да се опазиш от нещо по-добре, когато го отричаш, или когато го разбереш.
image     Йозеф Гьобелс (Улрих Матес) мен лично ме впечатли най-много. Министърът на пропагандата в нацисткото правителство и в живота е бил един крайно зловещ образ, но това изпито лице, тези студени очи, които се пропукват, само когато Хитлер иска от него да го изостави… Гьобелс е сякаш най-истинското въплъщение на лудостта. Човечен по някакъв свой изкривен начин и абсолютно нечовечен по всички възприети начини… Дори думите не стигат да се опише, тази игра трябва да се види, за него просто не могат да се пестят суперлативи.
     Ева Браун (Юлиане Кьолер) – малко безлична, малко никаква наглед руса женица, каквато и си е била, така или иначе, която обаче излъчва едно такова неправилно спокойствие, което сякаш внушава уважение у останалите в бункера, не само заради любовта (предполагаема, може ли да се каже с такъв човек..) на Хитлер към нея. Тя като че отчаяно се опитва да накара светът да се събере отново, да е такъв, какъвто винаги е бил във възхода на нацизма. И разбира се не успява.
     Архитектът Шпеер (Хайно Ферх) и гореупоменатият доктор Шенк (Кристиян Беркел) пък са носителите на човешкото във филма. За вторият вече говорих, но първият е някак по-интересен, по-истински, един човеколюбив нацист, решил да изпълни мечтата на Хитлер за един световен Берлин, но който все пак също си тръгва накрая, без обаче да изоставя Фюрера като приятел в сърцето си.
     И не на последно място главната героиня – секретарката Траудл Юнге (Александра Мария Лара) – едно уплашено момиче, по свой начин обичащо искрено Фюрера и неразбиращо нищо от живота. Миловидна, обикновена, то сякаш и ролята й я прави такава.
     Разбира се, и други герои заслужават внимание, например съпругата на Гьобелс Магда, която участва в една от най-трогващите и едновременно зловещи сцени във филма, но все пак те са някак само.. частички от тази огромна гротескна човешка мозайка от неувереност и лудост, която филмът ни предлага.

image      Визията си е просто реалистична. Което като цяло е хубаво. Все пак филмът е правен именно за да носи истинност. На места има излишна жестокост и визуалност, на места всичко пък е твърде сиво и еднакво, но като цяло визията, заедно със сценария играят най-голяма роля за смачкващото чувство, което филмът оставя у зрителя. Тук ще сложа и музиката, която… просто си е част от въздействието, но важна.

     Няма смисъл повече да редя така анализи… за мен лично този филм трябва да се гледа, за да се усети, с думи не става. Вярно е, че има някои слаби страни, на края малко прекаляват със самоубийствата навсякъде (също част от реализма, впрочем, точно така си е, но много внимание някак се обърна), а и все пак човек остава с недоумение какво иска да каже този филм – че нацистите не са толкова лоши, или че лудостта е наистина толкова опасна? Не зная, но.. ще ви сграбчи за гърлото. Едва ли ще ви се размине !
Ето това е краят на "хилядолетния райх" на Хитлер!Национал-социализма води само до едно страдание на милиони хора!


Гласувай:
0
01. longrun - Мерси
21.02.2007 16:10
за постинга. Като историк би ли засегнал темата с факти, които биха ни били полезни?
цитирай
2. karavelov - Филма е направен като точно копие на ...
21.02.2007 16:24
Филма е направен като точно копие на реалните събития!Дори актьорите приличат на реалните личности в историята!Този филм е наистина уникален с това,че показва безумието на една идея,а имено на нацизма!Който не го е гледал му го препоръчвам!Наистина е уникален филм!
цитирай
3. karavelov - При обсадата и битката за Берлин ...
21.02.2007 16:38
При обсадата и битката за Берлин вземат участие двама съветски маршали,не само Жуков а и един не по малко известен съветски марашал!Говоря за Конев,който пръв навлиза в Берлин от към юг!
цитирай
4. karavelov - Когато съветските войски превз...
21.02.2007 16:41
Когато съветските войски превземат Райхсканцеларията на Хитлер,намират там един труп и го заснемат!Трупа удивително много прилича на Хитлер,но започват да подозират нещо когато виждат,че трупа е със закърпени чорапи!В крайна сметка става ясно,че това е двойник на Хитлер!
цитирай
5. tsvetamak - !!!
21.02.2007 16:46
Твоят блог е енциклопедия:).
Удоволствие е да те чета. Благодаря!
цитирай
6. karavelov - Благодаря,старая се!!!;)
21.02.2007 16:49
Благодаря,старая се!!!;)
цитирай
7. анонимен - Каравелов,
21.02.2007 19:50
Каравелов, очаквах да се запозная с твоето лично мнение за този филм, пък и за последните дни на Третия Райх, вместо да ми копираш посредствения психоанализ на един комплексиран украински евреин.
цитирай
8. karadragan - karadragan
21.02.2007 21:56
а за връската на хитлер с тибет и шамбала чел ли си нещо
цитирай
9. longrun - Значи
21.02.2007 22:26
Хитлер не е бил мъртъв щом са намерили двойника или...? Сори, малко съм зле с материала....
цитирай
10. karavelov - Хитлер е мъртъв!На 30 април 1945 ...
21.02.2007 22:40
Хитлер е мъртъв!На 30 април 1945 година в бункера под райхсканцеларията Хитлер се жени за Ева Браун и след това се самоубива!Да знам за връзката му със Тибет,не случайно свастиката е будистки символ!
А мнението ми хареса за филма,понеже представя доста реално последните дни на фюрера и краха на "хилядолетния райх" на Хитлер
цитирай
11. анонимен - 6te ti otgovorq kogato namerq no...
22.02.2007 16:48
6te ti otgovorq kogato namerq normalna klaviatura s bg-kirilizator v toq 6iban internet-klub.
цитирай
12. анонимен - Намерих кирилизатор! Та- за смъ...
22.02.2007 17:57
Намерих кирилизатор! Та- за смъртта на Фюрера нямам какво да добавя, данните са коректни. По-интересен е въпросът не толкова с отдавна изследваните и широко известни обстоятелства на смъртта, а с неговото политическо, и съответно лично, завещание. Особено личното. Защото там съвсем леко се открехва завесата на мистичната тайна, или магията на национал-социализма, но отсега ще кажа на всички мераклии да я узнаят, че само тази следа не е достатъчна за да се разкрие загадката. Мога единствено да укажа някои други следи без непременно да ги изведа, или посоча, тъй като нямам никакъв личен интерес от това. Всяко разкриване на тайната би нанесло смъртен удар върху бъдещето, в което вярвам.
Та друга следа е Откровението на Йоана, но няма нищо общо с числовата символика, а само с една наглед съвсем невинна реплика.
Третата следа може да се открие в т.нар Йом Кипур, който има представа от еврейска религия знае за какво иде реч. Самите евреи са доста напред с този тип "материал", и изобщо с астрологията, но за контрол над бъдещето освен знание е необходимо и жертвоприношение, а това става чрез съзнателен избор на "чиста кръв", каквато те нямат.
Айде спирам,че прекалено се разприказвах.
цитирай
13. karavelov - Леле!Ти не си българин!Знаеш ли ...
22.02.2007 21:29
Леле!Ти не си българин!Знаеш ли прочетох ти първия пост във блоговете,останах изненадан как един национал-социалист може да плюе така върху родината си!Върви си вземи германски паспорт или спи на палатка до развалините на "фюрербункера"!За първи път виждам такъв нихилизъм и отричане на родовата памет от някого!Не наистина по добре си вземи германско гражданство,там би се чуствал истински "ариец" но не знам дали местните неонацисти,докато им обясниш какъв си да не вземат да те линчуват като чужденец!
цитирай
14. анонимен - хехех
23.02.2007 07:16
каравелов, каравелов, пиле шарено. Нацията не е нещо веднъж завинаги дадено, а като жив организъм преминава през своите фази на рацвет и линеене, оздравяване и повторно загниване. Национал-социализмът приема нацията като суров материал за обработка, а не като фетиш, който не трябва да се пипа. Твоят романтизъм е потресаващ със своята наивност, но и гибелен, защото консервира нацията, вместо да я облагороди и оздрави от нечистите сили.
Кой е казал че не зачитам родовата българска памет? Зачитам я, но не цялата, а онова от нея, което придава арийски облик на нацията, всичко друго е за боклука, и дори го определям за дълбоко враждебно. Едно от най-гнусните и под-човешки начала в тази памет е така наречената "българска толерантност". Единствено роденият роб може да бъде толерантен към цигани, турци и евреи. Аз обаче нямам никакво намерение да ставам роб; тъй като принадлежа към расата на господарите.
Хайде със здраве и хайл Хитлер!
цитирай
15. karavelov - Значи ти си от расата на господар...
23.02.2007 16:50
Значи ти си от расата на господарите!?И си сигурно рус като Хитлер,строен като Гьоринг и атлет като Гьобелс!:))))))
цитирай
16. анонимен - Грешиш, рус съм като Левски и строен ...
23.02.2007 22:30
Грешиш, рус съм като Левски и строен като Райнхард Хайдрих. Други въпроси?
цитирай
17. анонимен - Едва сега видях, че употребяваш ...
23.02.2007 23:00
Едва сега видях, че употребяваш израза "безумната идея на нацизма". Каравелов, в отговор ще си послужа с едно съвсем елементарно обяснение за "лудостта" на нацизма, тъкмо за интелект като твоя, дано да разбереш нещичко.
Представи си, че си фермер някъде си, и отглеждаш животинки някакви си. Примерно коне и кучета. Как мислиш, заинтересован ли си животните ти да бъдат здрави, да дават добър приплод, и да подобряват своите качества. За конете подобрението се изразява в бързината, мощта, и издръжливостта. За кучетата- същото, при това трябва да вземеш под внимание и фактора специализация на различните породи, ако отглеждаш добермани и ловджийски псета примерно. Е, как можеш да постигнеш тези цели на добрия стопанин, освен чрез една прецизна селекция на най-доброто измежду доброто, и строг контрол върху половото възпроизводство на животинките? Очевидно е, че по всякакъв начин ще избягваш смешението на коне от различни породи, за да не разводниш и отслабиш техните специални качества и умения; същото важи и за кучетата. За добрия стопанин няма по-голяма благодат от култивирането на екземпляри от чиста порода, и по-голям ужас- от появата на помияри от породата "улична превъзходна".
След като законите на расовата генетика и правилния подбор се отнасят с такава сила до животните, то нормално ли е според теб спрямо хората изобщо да не се прилагат? Излиза, че грижите, и старанието, с което се култивират животинските видове, е далеч по-важно отколкото култивацията на раса при хората, така ли? Е, според нацизма ако животните изискват подобни грижи, то в много по-голяма степен това го изискват хората, тъй като хората за разлика от животните са освен обект, и субект на битието, и следователно отговорността им пред всичко съществуващо е огромна, а пред себе си, като самоотговорност- въпрос на оцеляване; живот и смърт. Сега ако си проумял логиката на изложените мисли ми кажи честно още ли определяш нацизма като безумие, или започна да се замисляш сериозно в правилната посока относно теорията за чистата раса?
цитирай
18. анонимен - ето ти и визуализация на правилната посока
24.02.2007 08:44
http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=SSTklan
цитирай
19. vkolev22 - една есесовска песничка
24.02.2007 14:05
казва за едно от "светилата" на националсоциализма и еманация на арийския расов тип (нарочно ще я транскрибирам на кирилица, за да подразня някого):

"Майн либе, Гот, майх ми блинд
дас ин Гьобелс ариш финд!"

Какво да добавя повече? Мисля, сме се срещали с falkner и в други форуми...
цитирай
20. karavelov - Aми просто няма какво повече да се ...
24.02.2007 14:21
Aми просто няма какво повече да се коментира!
цитирай
21. анонимен - не мисля че съм се виждал с когото и да ...
25.02.2007 02:24
не мисля че съм се виждал с когото и да било от някакви други блогове и форуми, този блог е моят дебют.
цитирай
22. анонимен - Да, песничката за Гьобелс е доста ...
25.02.2007 02:26
Да, песничката за Гьобелс е доста злостна, но защо трябва да се дразня? Подборът на висши кадри в Третия райх не е конкурс за красота, а селекция на най- заслужилите към каузата личности.
цитирай
23. vkolev22 - арийци?
25.02.2007 23:10
Gimme a break!
цитирай
24. анонимен - Du es hast.
26.02.2007 04:00
Einverstanden!
цитирай
25. анонимен - Eichmann
23.07.2008 17:19
Филма е хубав, но какво трябва да се прави извод от един филм. Идеята на националсоциализма си е мн. добра. Нима ще кажете, че уж един "луд" е съумял да убеди 45000000души, ми хайде кажете от другите не луди кой го е направил, или тея 45милиона са луди така ли??? Не искам да чувам за комунисти-то се видя каква е и даже и какво става в нашата страна с техните отрочета, а отрочетата на уж лудия-поколението от 40-45г. направиха Германия №1 точно за 15-20г. след войната. А за еврей и техни там последователи - псевдодемократи прочетете техният Талмуд пък си правете изводи. Историята трябва се чете внимателно и между редовете. Дори и да не е постигнал нищо уж 3тия райх-направи коренен прелов в света след войната-помислете, разпадна се колониалната система и т.н. и т.н. Всеки да си разсъждава както иска, но се вижда какво става в страни който много прегръщат еврейската идея за световен ред
цитирай
26. анонимен - MlgYTrKSLuSfFVE
09.06.2011 05:08
You've hit the ball out the park! Icnreidble!
цитирай
27. анонимен - EcEVwZQzIalFx
09.06.2011 12:02
OfFgQ4 <a href="http://etiycmrzvtub.com/">etiycmrzvtub</a>
цитирай
28. анонимен - aDHCbjjUEXVamc
13.06.2011 12:36
LOOVNp <a href="http://qrirpibukrte.com/">qrirpibukrte</a>
цитирай
29. анонимен - XRKSufBijIZpdy
13.06.2011 17:48
uT6WyR , [url=http://buhdqtqanttd.com/]buhdqtqanttd[/url], [link=http://muotqbzrdxhe.com/]muotqbzrdxhe[/link], http://xmdrsppvihxk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karavelov
Категория: История
Прочетен: 2963446
Постинги: 133
Коментари: 1995
Гласове: 10578
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031